Karse og erter: Hossam 5 1/2 sår karse og Emilie 2 1/2 sår en blandings av erter og solsikker. Foto: Hilde Berit Evensen

Spiring med PlantAndor i Ankerløkken

Det er IKKE nytt i Ankerløkken barnehage at nye barn i vår er blitt store nok til å undres over spiringens magi. Det ER nytt at verdens eneste PlantAndor kommer og er med på såing, setter stiklinger, tegner og forklarer.
Hilde Berit Evensen
Publisert 31.03.2012 kl. 08:00 Oppdatert 31.03.2012 kl. 08:54

Tips en venn på e-post:


ER DET MULIG?: Utenpå frøpakka er det bilder av solsikker, men når vi åpner er det bare noen tørre frø.
Høye som hus?: Det er neimen ikke godt å si hvilket av disse to frøa som vil den høyeste solsikka, det i den digre hånda til PlantAndor (79)eller det i den ganske mye mindre hånda til Iben (5 1/2). Til venstre er det bilde av blide og fornøyde solsikker ute i sola. Under solsikkene er det bilde av ei ertespire. Foto: Hilde Berit Evensen
Plantepedagog: Andor Normann har lang fartstid som plantepedagog. Her et synlig bevis fra Norsk Skolehagelag.
ertespire
solsikke

Hamar Dagblad skal innom barnehagen noen ganger utover våren og se hvordan det går når tidligere fylkesgartner Andor Norman (79), heretter PlantAndor, med lassevis av plantekunnskap og skolehageerfaring, skal lære bort til barna.

Tid for undring

Vi som har sett, år etter år, med egne øyne at et frø som puttes i den svarte jorda kan bli til ei gulrot eller en blomst, kan vi være HELT sikre i år også – på at solsikka skjønner at den kan bli like høy som oss og knall gul? Har vi noen garanti for at kornblomsten også i 2012 finner ut hvor den skal hente blåfargen sin når alt rundt den bare er svart jord, gjennomsiktig vann og skarpt lys? Er det mulig for voksne å undre seg en gang til over sånt?

ALL mat fra planter

På det aller første møtet med PlantAndor, forklarte han at ALLE ting vi spiser er på grunn av planter, for kua spiser jo gress så vi kan få melk, ost og yoghurt, mel til knekkebrød og brød får vi av kornplantene, og det kan ikke bli verken kjøtt eller egg uten at noen har spist planter.

Frø-niste-tegning

PlantAndor hadde tegna et stort frø så vi kunne se at det har med seg mye niste til å vokse til ei spire, og han hadde tegna ei plante med store, røde røtter ned i bakken som planta spiser næring med, nesten som det skulle vært munner der.
Både erter og karse og solsikkefrø ble sådd mens vi snakka om hvordan frøa skal vokse til planter, men så måtte noen av barna og noen av de voksne gå.

Et planteeventyr

Da så vi barna og de voksne som var igjen på mange bilder mens vi lagde et planteeventyr helt på strak arm.
Eventyret ble veldig rart og morsomt når alle skulle være med og lage det. Se sjøl, for eventyret står ved siden av og heter «Et planteeventyr».

Stiklinger til bærbusker

Etter påske skal PlantAndor vise hvordan det går an å lage nye bærbusker ved å ta bitte litt fra en stor bærbusk. Det blir skikkelig spennende! Og så skal vi se hvordan det går med frøa som barna har sådd.
Det er ikke SIKKERT at det kommer opp noen spirer sjøl om de vanner og passer på,
er det vel ?

 

 

 

 

Les mer om:  Nyheter HD  Hamar Dagblad 

På forsiden nå