ILLE Ordfører Erik Hanstad (H) synes det er ille at Amund Rotbakken Gundersen (13) fra Elverum må bæres inn i kommunestyresalen når han skal delta på møtene i barn og unges kommunestyre. (FOTO: BJØRN-FRODE LØVLUND)

– Umulig å komme seg inn

– Som rullestolbruker er det helt håpløst å komme seg inn i kommunestyresalen i Elverum. Pappa må bære meg inn, slik at jeg kan stille på møter i barn og unges kommunestyre, sier Amund Rotbakken Gundersen (13).
Bjørn-Frode Løvlund
Publisert 25.05.2012 kl 08:05 Oppdatert 25.05.2012 kl 08:05

Tips en venn på e-post:Amund går i 7. klasse på Søbakken skole, og han er representant i barn og unges kommunestyre (BUK) i Elverum.

Møtene blir gjerne holdt i kommunestyresalen i rådhuset i Elverum.

Problemet er at det i folkehelsebyen Elverum er alt annet enn lett å komme seg inn og ut av kommunestyresalen. Trappene ned i salen er den store hindringen.

Fryktelig vanskelig

– For meg som rullestolbruker er det rett og slett fryktelig vanskelig å være her i rådhuset. Det er massevis av trapper, også inne i kommunestyresalen, og nesten ingenting er tilrettelagt. Jeg synes det er veldig dårlig, sier Amund, som på møtet i barn og unges kommunestyre denne uka måtte ha hjelp av faren sin til å bli båret ut og inn av kommunestyresalen. Da han trengte en pause ute i friluft underveis i møtet, var det en av de andre representantene, Raymond Lilleeng, som trådte til.

– Jeg tenker at kommunestyresalen i en by bør være tilgjengelig for alle. Det finnes brukere som er verre stilt enn meg, og for dem er det enda vanskeligere å få tilgang til salen. Jeg synes det er trist og skuffende at det er slik, påpeker Amund.

Uholdbar situasjon

Også de andre representantene i barn og unges kommunestyre opplever at situasjonen er uholdbar.

– Bedre tilgjengelighet for funksjonshemmede er et av områdene vi vil jobbe med det kommende året, sier Karoline Dahl, varaordfører i barn og unges kommunestyre.

Det var møte i formannskapet i Elverum samtidig med møtet i BUK onsdag, og Østlendingen oppsøkte Elverums ordfører Erik Hanstad (H) for å få hans syn på forholdene i kommunestyresalen. Han ble med ned i kommunestyresalen, hvor han hilste på Amund og sa seg enig i at noe bør gjøres.

– Flaut, sier ordføreren

– Dette er flaut! Det finnes riktignok skinner det går an å legge over trappetrinnene om man melder fra på forhånd, men det er selvsagt ikke bra nok. Kanskje det går an å montere en rullestolheis i salen. Vi får se hva vi kan få til! Det er store utfordringer i rådhuset. Ingen tenkte på universell utforming da det ble bygd i 1957, og man kan ikke gjøre hva som helst med denne bygningen på grunn av verneinteressene.

Det er ikke like håpløst å komme seg rundt i hele rådhuset, for både heis og rullestolrampe er kommet på plass med årene, men i kommunestyresalen er forholdene altså helt håpløse for den som er avhengig av rullestol.

– Det er ikke slik vi bør ha det. Jeg synes det er kjempeflott at ungdommen engasjerer seg i denne saken, sier Hanstad, som nå vil undersøke hva som er mulig å få til for å bedre forholdene.

På forsiden nå


...

Med riktig napp kan du til sommeren fiske inn en bil til 400.000 kroner

Har du fiskelykke? Sett av tre dager neste sommer. Det kan bli lukrativt.

...

■ Therese Johaug langt bak Marit Bjørgen ■ Torgeir Bjørn: – Bedre enn i fjor

– Er ikke bekymret