Regjeringskvartalet etter at en bombe ble sprengt fredag ettermiddag. Foto: Foto: Berit Roald / Scanpix

En av de sårede døde på sykehuset

En av de sårede fra Utøya døde søndag på sykehuset. Dermed er tallet på dødsofre oppe i 93 etter massakren på øya og bomben i Oslo.
Frode Kvam
NTB
Publisert 24.07.2011 kl. 12:17 Oppdatert 25.07.2011 kl. 15:11

Tips en venn på e-post:


Fakta og tidslinje for terroraksjonene 22.07.2011

* Klokken 15.22: En bombe plassert i en bil går av ved regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Hele første etasje i hovedbygget blir blåst ut i eksplosjonen. Det bryter ut brann både i Statsministerens kontor og i Olje- og energidepartementet.

* Trykkbølgen pulveriserte vinduer oppover i alle etasjene og knuste også vinduer i VG-bygget og andre bygg på andre siden av plassen. Store røykskyer stiger opp rundt kvartalet, forvrengt metall og knust glass ligger spredd i gatene. Folk løper til og begynner å hjelpe skadde ut.

* Hovedbrannstasjonen ligger rett ved regjeringskvartalet. Vinduene ble blåst inn av trykkbølgen, og det tok derfor noe tid før brannbiler herfra kunne rykke ut. Brannbiler fra andre stasjoner rykket imidlertid ut.

* Fem minutter senere er det masseutrykning i Oslo sentrum. NTBs reporter ser flere personer som behandles for kuttskader på gatene. Politiet sperrer av store deler av sentrum av frykt for nye eksplosjoner. Det meldes om flere døde og skadde.

* Klokken 15.58: NTB får bekreftet at statsminister Jens Stoltenberg ikke er rammet i angrepet og skal være i sikkerhet. Senere blir det også bekreftet at ingen øvrige ministre er skadd.

* Politiet oppfordrer folk til å holde seg unna sentrumsnære områder. Folk løper forvirret rundt i Oslos gater. Mobilnettet får problemer ettersom flere prøver å ringe til kjente. Sårede strømmer til Oslo legevakt, og alle sykehusene i Oslo er i alarmberedskap.

Nordre Buskerud politidistrikt har gitt følgende tidslinje for politioperasjonene på Utøya:

* Klokken 17.27: Nordre Buskerud politidistrikt mottar den første meldingen om skyting på Utøya i Tyrifjorden.

* 17.30: Operasjonssentralen i Oslo politidistrikt mottar melding om skytingen.

* 17.38: Oslo politidistrikt mottar bistandsanmodning fra Nordre Buskerud politidistrikt.

* 17.52: Første politipatrulje ankommer området – må vente egnet båt.

* 18.09: Beredskapstroppen fra Oslo ankommer fastlandssiden i biler.

* 18.25: Beredskapstroppen går i land på Utøya.

* 18.27: Den antatte gjerningsmann, Anders Behring Breivik, pågripes.

* Klokken 17.52 skriver Kjetil Vevle, sentralstyremedlem i AUF, på nettsamfunnet Twitter: «Noen skyter på Utøya. Oppdater politiet!!». Flere twittermeldinger strømmer inn fra livredde ungdommer på Arbeidernes Ungdomsfylkings sommerleir på øya. De melder at flere er truffet.

* Mannen løsner mange skudd. Det bryter ut panikk på øya ettersom ungdommene prøver å flykte og gjemme seg. Flere la på svøm for å komme seg til andre siden.

*Anders Behring Breivik (32) er pågrepet og siktet for både skytingen på Utøya og bombeangrepet i Oslo. Han skal ha blitt sett få minutter før eksplosjonen i regjeringskvartalet, og ble senere pågrepet på Utøya. Han var ikledd en falsk politigenser og skal ha sagt til ungdommene på øya at han kom for å hjelpe dem.

* 86 personer er bekreftet omkommet etter angrepet på Utøya. Sju personer er bekreftet omkommet etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet. Fire-fem personer er savnet etter Utøya-skytingen, mens en til to personer er savnet etter bombeeksplosjonen i Oslo sentrum.

* I alt 31 personer ble søndag behandlet på Ullevål sykehus i Oslo. Flesteparten av pasientene er alvorlig eller kritisk skadde. Sykehuset regnet lørdag ettermiddag med at det vil bli overført flere pasienter fra omkringliggende sykehus. Av dem som er innlagt, kommer 20 personer fra Utøya og 11 fra eksplosjonen i regjeringskvartalet.

* Politiet utelukker ikke at dødstallet fra begge de to angrepene vil stige.

* Breivik er siktet etter straffelovens paragraf 147a om terrorhandlinger. Siktelsen innebærer en strafferamme på inntil 21 års fengsel. Politiet bekrefter at han har synspunkter på høyresiden i politikken, og politiet kalte ham kristenfundamentalist.

* Det er fortsatt usikkert om Breivik handlet alene. Ifølge øyenvitner på Utøya skal det ha vært to gjerningsmenn under skytetragedien. Politiet jobber med å finne ut om dette stemmer. I avhør har den siktede forklart at han handlet alene.

* Riksadvokaten har beordret Oslo politidistrikt til å ha fullt ansvar for etterforskningen av begge sakene. Arbeidet med å etterforske skader, foreta tekniske undersøkelser og identifisere de drepte vil ta lang tid, opplyser politiet. (©NTB)
 


Antallet døde etter massakren på Utøya er dermed kommet opp i 86. Antallet dødsofre i Regjeringskvartalet er sju. Det samlede tallet på skadde og sårede er nå 66.

Se også våre temasider «Terrorangrepet mot Norge»

Del på Facebook

Antall savnede på Utøya er fire eller fem, i Regjeringskvartalet skal det være en eller to personer som politiet fortsatt leter etter søndag formiddag.

Identifisert

– Vi har de alvorligst skadde fra Regjeringskvartalet og Utøya her på Ullevål. Vi har nå greid å identifisere alle skadde, opplyser direktør Jan Eirik Thoresen ved Ullevål sykehus til NTB.

Han bekrefter at en person fra Utøya-massakren døde søndag.

Det ligger 31 alvorlig og kritisk skadde personer på Ullevål. 20 av dem er fra Utøya og 11 fra Regjeringskvartalet.

Totalt 30 personer er skadd etter bombeeksplosjonen i Oslo, 11 av dem er altså kritisk eller alvorlig skadd, og politiet leter fortsatt etter savnede i Regjeringskvartalet.

Fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt sa på en pressekonferanse søndag at det letes etter et «ukjent antall» savnede i de ødelagte bygningene i Regjeringskvartalet.

– Det er ikke snakk om mange, men vi vil ikke opplyse noe antall nå, sa Sponheim.

Til utenlandsk presse etter pressekonferansen opplyste imidlertid politiet at det kan være snakk om én eller to savnede i Regjeringskvartalet.

Leter fortsatt

Også ved Utøya er mennesker fortsatt savnet. Status søndag var den samme som lørdag kveld: Minst fire personer er ikke gjort rede for.

– Fire-fem er savnet. Det kan være flere, men tallene er usikre. Det har vært mange mennesker på Utøya, og det kan være andre omstendigheter som gjør at tallene ikke er helt klare, sier landsrådgiver Jahn Petter Berentsen i Røde Kors til NRK.

Han opplyser at søk langs land med hunder er avsluttet, og at videre søk søndag skjer i vannet rundt Utøya.

– Søkets varighet vurderes kontinuerlig, men vi gjør det vi kan for å finne de som er savnet, sier Berentsen.

Navnelister

Oslo-politiet uttalte søndag at undervannsubåt benyttes i søket.

– Det er ingen resultater ennå. Søket foregår helt til vi vet det ikke finnes flere døde personer i vannet, sa Sponheim.

Politiet opplyste søndag at navn på de drepte ikke kan offentliggjøres ennå.

– Navn blir offentliggjort først når vi har en endelig liste og når alle pårørende er blitt varslet. Vi skal frigi navn så snart som mulig, men det blir neppe i dag, sa Sponheim søndag formiddag.

Fakta om døde og sårede etter terrorhandlingene
* Antall døde etter terrorhandlingene på Utøya og i Oslo fredag var søndag ettermiddag kommet opp i 93.

* 86 personer er døde etter massakren på Utøya. En av de sårede døde på Ullevål sykehus søndag.

* 7 personer er bekreftet døde i bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet.

* 4 eller 5 personer er fortsatt savnet på Utøya, men tallene er usikre.

* 1 eller 2 personer skal fortsatt være savnet i Regjeringskvartalet.

* 66 personer er såret eller skadd etter de to angrepene. Alle skadde er identifisert.

* 31 av de 66 skadde er alvorlig eller kritisk skadd. De ligger på Oslo universitetssykehus.

* 20 av de 31 som har alvorlige eller kritiske skader, er Utøya-ofre.

* 11 av de 31 med alvorlige eller kritiske skader er ofre for bomben i Regjeringskvartalet.

Kilder: Politiet, Ullevål sykehus

Les mer om:  Nyheter  Nyheter 

På forsiden nå