AVTAR: Elverumsingene kan godt vifte med flaggene, men byen hadde den fjerde største nettofraflyttingen av hedmarkskommunene i første kvartal i år.Foto: Kjell Arne Fridtun

Flytter fra Elverum

For første gang siden 2004 har Elverum nedgang i folkemengden. Selv med fylkets største fødselsoverskudd, ble det minus fire innbyggere i 1. kvartal.
Knut Fjeld
Publisert 20.05.2011 kl 03:00 Oppdatert 20.05.2011 kl 08:26

Tips en venn på e-post:Dermed forsterkes tendensen fra de siste kvartalene i fjor; befolkningsveksten i Elverum, som gjennom mange år har vært den største i Hedmark, er ikke bare bremset. Den er stanset opp.

Del på Facebook

Les også: Klarte ikke 20.000

Samtidig er det tidligere påpekt at utviklingen i Elverum tradisjonelt er svakere i første halvår, noe som er forklart blant annet med tilflyttingen av skoleelever.

Likevel er kommunens folketilvekst det siste halve året, medregnet 4. kvartal i fjor, begrenset til 15 personer. Det tilsvarer 0,75 promille.

Flere flyttet ut

Den innenlandske fraflyttingen i Elverum i første kvartal var 169 personer, mens 141 flyttet inn. Innvandringen med et overskudd på 19 personer reduserte den totale nettofraflyttingen til ni, og fødselsoverskudd på fem ga et minus i folketallet på fire.
Bare Alvdal, Kongsvinger og Grue hadde større nettofraflytting i 1. kvartal.

Ni av fylkets 22 kommuner opplevde nedgang i folketallet, største minustall hadde Grue og Kongsvinger (-25), Alvdal (-19), Stange (-14) og Folldal (-9).

Den største økningen opplevde man i Hamar, med 115 flere innbyggere, og i Ringsaker med pluss 57.

Vekst i nabokommunene

Mens veksten er stanset i Elverum, har nabokommunene Trysil og Åmot medvind med økning på 20 innbyggere i 1. kvartal, Våler øker med 17 og Løten med fem. Alle disse kommunene har hatt en negativ utvikling gjennom flere år.

Kun to av hedmarkskommunene hadde fødselsoverskudd; foruten Elverum med pluss på fem, er Stor-Elvdal inne på denne lista med en flere fødte enn døde.

Hamar har også i dette kvartalet størst fødselsunderskudd, med 30. Dette oppveies ved at fylkeshovedstaden hadde fylkets klart største nettoinnflytting på hele 145 innbyggere.

Ved utgangen av 1. kvartal var det 191.768 innbyggere i Hedmark. Det var ingen kommunevis endringer i rangeringen på lista, men det skiller nå bare 18 innbyggere mellom Tolga og Folldal, etter at sistnevnte tok innpå med seks.

På forsiden nå


...

Med riktig napp kan du til sommeren fiske inn en bil til 400.000 kroner

Har du fiskelykke? Sett av tre dager neste sommer. Det kan bli lukrativt.

...

■ Therese Johaug langt bak Marit Bjørgen ■ Torgeir Bjørn: – Bedre enn i fjor

– Er ikke bekymret