SYNNØVE SOLBAKKEN: Bondefortellingen om Synnøve og Torbjørn, spilt av Odd Olav Olsbakk Lien og Una Bjørsagård Rønning, som til slutt fikk hverandre var kjempeflott. $BYLINE_ON$Foto: Guril Bergersen$BYLINE_OFF$

Kjøp bilde

Fullt hus for Bjørnson

Kvikne samfunnshus var fylt til randen i går kveld da det ble markert 100 år siden Bjørnstjerne Bjørnsons død.

Flere nyheter fra Nord-Østerdal

SUPERSTJERNE: Bersvend Salbu talte engasjert om Bjørnstjerne Bjørnson som Norges superstjerne. $BYLINE_ON$Foto: Guril Bergersen$BYLINE_OFF$

Kjøp bilde

– Jeg håper dere kviknedøler er stolte over at Bjørnstjerne Bjørnson ble født og levde sine første år her på Kvikne, talte ordfører i Tynset, Bersvend Salbu, til ett fullstappet samfunnshus.

Åpnet over hele landet

I går åpnet Bjørnsonåret 2010 over hele landet, og Salbu poengterte i sin tale hvor viktig de første årene i et menneskeliv er. Og spesielt at de for Bjørnson var på gården Bjørgan på Kvikne, hvor han ble født 8. desember 1832.

26. april 2010 er det 100 år siden forfatteren døde.

– Jeg har aldri vært veldig glad i Bjørnstjerne Bjørnson. Han var pompøs og verdensmester. Men etter hvert har jeg begynt å like forfatteren mer og mer. Han hadde ett engasjement hele veien, og det er noe vi kan lære av, forklarte Salbu.

Superstjerne

– Bjørnson var den største superstjerna Norge noen gang har hatt. Han skrev mye. I tillegg til dikt og fortellinger er det funnet 10 000 sider med artikler og 30 000 brev. Det sier litt om samfunnsengasjementet, talte Salbu.

For å markere starten på Bjørnsonåret på Kvikne lagde skolen en forestilling ved navn "Bjørnson- et potpurri", som hadde premiere i går kveld.

Startet med Synnøve

Den begynte med bondefortellingen "Synnøve Solbakken" og fortsatte med dans, sang, "En glad gutt" og novellen "Jærnbanen og kirkegården".

Elevene høstet stor applaus fra publikum for sin gode innsatts på scenen. Og de skal også framføre forestillingen på formiddagen i dag.
Til slutt ble alle som har bidratt til forestillingen takket ærbødig av Ivar Mjøen, leder av arrangementskomiteen.

Markering av åpning av Bjørnsonjubileet vil fortsette søndag med konsert i Innset kirke.

 

Siste nytt: