Ikke gjør denne bunadtabben!

VÆR OBS: Vi er inne i høysesong for bruk av bunad. Dessverre er det ikke alle som vet hvordan man skal pakke bunaden når man skal ut å fly.  En bunad koster mellom 30,- 60 000 tusen kroner. Sender du den som innsjekket bagasje med tilhørende sølvtøy, så får du ikke dekket alt.

VÆR OBS: Vi er inne i høysesong for bruk av bunad. Dessverre er det ikke alle som vet hvordan man skal pakke bunaden når man skal ut å fly. En bunad koster mellom 30,- 60 000 tusen kroner. Sender du den som innsjekket bagasje med tilhørende sølvtøy, så får du ikke dekket alt.

Artikkelen er over 4 år gammel

Sjekker du inn bunaden på flyet med tilhørende sølv som bagasje? Det kan koste deg dyrt.

DEL

Hvert år blir det stjålet og mistet bunader for millionbeløp.

– Dersom du følger noen enkle pakkeregler, øker sjansen for at bunaden kommer velberget frem, sier reiseekspert Roy Vetaas i Tryg Forsikring.

Hvert år forsvinner 2-300 bunader til en samlet verdi av 7-8 millioner kroner. Bunadene forsvinner fra kofferter på fly og ved innbrudd i biler.

– Ikke alle får erstattet dette på reiseforsikringen, dessverre, sier reiseekspert Vetaas.

Bunaden skal ikke sjekkes inn

– Sjekkes bunadssølvet inn som bagasje gir det ingen erstatning under reiseforsikringen. I reiseforsikringen er det et klart krav om at smykker og bunadssølv må tas med som håndbagasje hvis de skal være dekket av reiseforsikringen. Det er kun bunadskniver som må sjekkes inn som bagasje, og dette har med sikkerhetskontrollen på flyplassen å gjøre, sier Vetaas.

– Men dekkes ikke innsjekket bagasje av reiseforsikringen?

– Smykker, penger og elektroniske gjenstander , for eksempel pc eller mobiltelefon dekkes dessverre ikke om de sendes som innsjekket bagasje. 

Skal du ta med deg bunaden på flytur har du fire valg:

* Reis i bunad. Du vekker positiv oppsikt og har kontroll på det dyre festplagget ditt.

* Pakk bunaden inn i en dresspose og ta den med som håndbagasje.

* Du kan tegne en egen bunadforsikring, som er en ren kaskoforsikring. Om bunaden forsvinner får du dekket plaggets verdi. Det er for mange en liten trøst, siden bunadseiere ofte har et personlig forhold til festplagget. Men uansett er egen forsikring på bunaden en god ting.

* Du kan ta av alt av sølvtøy og bunadssmykker, for så å ta verdisakene i håndbagasjen, mens bunaden sjekkes inn som vanlig bagasje. Da dekkes selve bunaden om den forsvinner på sin vei.

Bestiller eget sete til bunaden

Roy Vetaas har jobbet som skadebehandler i Tryg i 12 år. Han kan fortelle at han på denne tiden av året får mange telefoner fra mennesker som er usikre på transportreglene.

– Vi får daglig telefoner fra kunder som spør om bunad og bunadssølv er omfattet av reiseforsikringen, og hvordan folkedraktene kan transporteres på beste og sikreste måten. Vi har snakket med kunder som bestiller eget sete på flyet for å få med seg bryllupskjoler og bunader sikkert til bestemmelsesstedet. Det er ingen tvil om at nodmenn er glad i bunadene sine. De som kjenner fosikringsreglene tar ingen sjanser på å miste dem, sier han.

En bunad kan fort koste mellom 30 000- 60 000 kroner.

LES OGSÅ: Fortsatt vinter og skiføre i Løtenfjellet

Artikkeltags