(OA): Antall smittede økte kraftig i Hamar mandag etter utbrudd ved Ridabu skole i forrige uke. I løpet av mandagen var antallet 20, hvorav ti fikk påvist smitte mandag. Både barn og voksne er syke.

Kommunedirektør Christl Kvam opplyste på direkten til NRK Innlandet tirsdag morgen at over 900 personer er testet i perioden torsdag til mandag, og at prøvesvar sendes til Akershus universitetssykehus. De siste oppdaterte tallene på antall smittede, er fra mandag klokka 17.

– Vi håper å få raskere svar enn vi har fått til nå. Det har tatt opp til tre dager å få prøvesvar, som gjør smittesporingen vanskeligere. Vi ønsker å bli prioritert, sa Kvam til NRK Innlandet.

Hamar kommune vet ikke hvor smitten har kommet fra, og Kvam beskriver situasjonen som krevende.

– Det er viktig at folk følger rådene og påleggene vi gir. Hvis de tenker at dette ikke gjelder meg, så klarer vi ikke stoppe dette. Vi må følge rådene for å unngå en helt nedstenging av Hamar, sa hun og la:

– Vi har viktig arbeidskraft, og vi trenger dem i jobb, sa hun.

De fire kommunene Hamar, Stange, Løten og Ringsaker stengte ned skoler og fritidsaktiviter. Det er trinnene fra 5. til 10. som er stengt ned. Innlandet fylkeskommune og Høgskolen Innlandet har stengt ned i området og innført digital undervisning. De yngste barna får med andre ord fortsatt dra i barnehagen og på skolen.

Andre tiltak er forbud mot offentlige og private samlinger med mer enn 20 personer, treningssentre er stengt, besøksforbud med omsorgsentre og stengte tannklinikker.

Etter at det ble kjent at flere er smittet ved Ridabu skole er også flere elever på fire skoler i Elverum satt i karantene. De spilte fotballkamp mot Ridabu i forrige uke, og en av spillerne på Ridabu er av dem som har testet positivt, melder NRK Innlandet.

Innfører strenge tiltak i Ringsaker for å stanse smitteutbrudd: – Situasjonen er uoversiktlig

Stenger videregående skoler, tannklinikker og strammer inn på kollektivtransport