22. juli er det 10 år siden en høyreekstrem terrorist tok livet av 77 barn, ungdom og voksne, fordi han var uenig i deres politiske syn. Det var et målrettet angrep mot Arbeiderpartiet og AUF, samtidig som det var et angrep på Norge og demokratiet.

Dessverre ser vi i dag at elevene i den norske skolen ikke vet noe særlig om terrorangrepet. Pensumet holder ikke mål. Du finner nesten ingenting om terroren i læreboka, og det snakkes lite om 22. juli i klasserommet.

Det er skummelt, både fordi vi ser tankesettet bak angrepet fortsatt, altfor mange steder. Og fordi det er vanskelig å lære av historien hvis man ikke vet noe om den. Det er ikke mer enn to år siden terrorangrepet på Al-noor-moskeen, og det er heller ikke mer enn ett år siden skateparken i Åmot ble tagget ned med hakekors. Det samme skjedde i Tønsberg, hvor vi så at noen hadde tagget ned 22. juli-minnesmerket med hakekors.

Vi er redde for at Utøyas historie kommer til å bli lagt helt til siden, og at fokuset forsvinner. Første og andre verdenskrig er et tema som man lærer om hvert skoleår. 22. juli burde være like aktuelt hvert år.

I dag drar mange klassetrinn på studietur til konsentrasjonsleirene i Polen og Tyskland, dette er et utrolig godt tiltak som kan utvides. Studieturer til Utøya eller 22. juli-senteret er et godt tiltak som kommunene kan innføre.

22. juli-senteret har sitt eget undervisningsmateriell som kan brukes for å lære elevene mer om 22. juli. Det handler om at skolen og lærerne bør ta initiativet for å lære om det brutale som skjedde i Norge 22. juli for snart 10 år siden.

Vi må tørre å ta kampen i klasserommet også!

Anndrine Lund
Nestleder i Elverum-Åmot AUF

Maja Cvetkovic
Styremedlem i Elverum-Åmot AUF