– Nå handler det om et være eller ikke være, sier regiondirektør Jon Kristiansen.

Den fjerde medlemsundersøkelsen etter at koronakrisen startet for alvor i Norge, viser fortsatt – ikke overraskende – et nedslående bilde.

Tallene, som er hentet inn torsdag og fredag denne uken, viser det store alvoret, ifølge regiondirektør Jon Kristiansen.

Høyeste tallet siden krigen

– Nå handler det om eksistensen for mange bedrifter i Innlandet – og for din arbeidsplass. Det er dette som er virkeligheten. Vi håper – og tror at kompensasjonsordningen, eller krisepakken som ble lansert fredag, vil hjelpe bedrifter som nå ikke har nok inntekter til å betale sine regninger. Sammen med regjeringen, LO, Finans Norge og Virke, har NHO jobbet på høygir for at vi skulle få til en pakke som virkelig kan hjelpe små og større bedrifter som sliter, så dette ser vi på som en viktig seier både for oss, og ikke minst for bedriftene. Samtidig er vi helt klart ikke i mål – det trengs mer, i tillegg til de andre pakkene som har kommet, sier Kristiansen, før han fortsetter:

– Det gir ingen mening at det som i utgangspunktet er sunne bedrifter, skal gå over ende på grunn av smittevernstiltak. Det er trist og fortvilende, sier Kristiansen, og legger til at en kan bli nedtrykt av de dystre tallene.

– For tre uker siden var det 3.800 ledige i Innlandet, nå har vi passert 20.000 – og det blir flere. Over 10 prosent er ledige – det høyeste tallet siden krigen. I Norge er det nå ufattelig over 300.000 ledige, sier han.

– En uvirkelig følelse

NHOs medlemsundersøkelse viser at 3 av 10 bedrifter mangler penger til å betale de regninger som forfaller om kort tid, grunnet koronaviruset.

Hos småbedriftene under 10 ansatte er det 4 av 10 som sier det samme.

3 av 10 har en reel risiko for å gå konkurs. Hos de minste bedriftene med under 10 ansatte er risikoen 42 prosent. Konkurstrusselen er størst hos reiselivsbedriftene, der svarer 6 av 10 at det er en reel risiko for konkurs.

Deretter følger service og handel med 5 av 10, og 1 av 4 industribedrifter. 4 av 5 bedrifter har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset.

6 av 10 bedrifter har gjennomført permitteringer. Innen reiseliv er det 9 av 10, service og handel 8 av 10 og innen industrien er det halvparten som har gjennomført permitteringer.

– Jeg tror jo vi på en eller annen måte skal komme gjennom dette, men akkurat nå sitter jeg med en uvirkelig følelse. En undergangsstemning, sier Kristiansen.