I løpet av den siste uka innen O-landsleiren er nemlig rundt ti personer smittet med harepest i Nord-Østerdal. Der har gitt damene i spissen for arrangementet en ny oppgave å ta hånd om. I tillegg til informasjon på hjemmesiden ble harepesten tatt opp på lagledermøtet fredag kveld.

Lege Marte Kvittum Tangen, som er ei av de åtte damene i hovedkomiteen, sier at smitte først og fremst skjer ved drikke av vann. Det er ikke uvanlig å gjøre det i utmarka i Hedmark, men akkurat nå bør det ikke skje i Nord-Østerdal.

Smitte kan også fås om det skulle skje ved berøring ved harer eller ekskrementer fra harer og andre dyr som er smittet.

– Om noen skulle falle og så berører for eksempel ekskrementer og så tar fingrene i munnen, kan de bli smittet, sier Tangen.

Lørdag er langdistansen under Hovedløpet, som er en del av O-landsleiren. Den går ute i skogen sju kilometer sørvest for Tynset. Der er det lite bekker. Søndag er sprinten inne i Tynset sentrum før det blir en 15 kilometer lang fjelltur på Brydalskjølen mandag. I løpet av den kan det nok være fristende å drikke fra bekker og elver. Yr melder med 22 pluss mandag.

For dem som skulle bli smittet av harepest, må de til behandling med antibiotika.

I ledelsen for O-landsleiren er det kun damer. De er åtte i tallet. I alt 150 personer er engasjert for å arrangere Hovedløpet og O-landsleiren.