Dermed blir det samarbeid 40 år etter at Trøan opptrådte på «Halvsju» - med Ytre-Arne som programleder.

Bjarte Ytre-Arne var programleder for det populære barne- og ungdomsprogrammet «Halvsju» fra 1982 til 1986 og det var i hans første år der navnet Merethe Trøan dukket opp.

På denne tiden kunne man sende inn presentasjonsbrev av seg sjøl, gjerne med en demokassett vedlagt. Ytre-Arne likte det han så og hørte, så dermed ble Trøan invitert ned til hovedstaden for å opptre på showet.

– Dette var 8. oktober 1982. Jeg var ganske nervøs da, minnes Trøan som sammen med en venninne framførte Ebony and Ivory.

Dette ble starten på en ganske omfattende karriere for Trøan, der seieren i Melodi Grand Prix i 1992 står igjen som høydepunktet. I ettertid har hun brødføtt seg som sanger og sanglærer, og synger i mange begravelser i regionen.

– Det blir jo en ganske stor kontrast fra å synge i begravelser til å spille i revy, men jeg har alltid likt revyformatet. Jeg mener at man kan spøke med nesten alt, men det skal gjøres respektfullt og ærbødig, sier Trøan.

– Det passer godt inn i vår filosofi. Her skal vi levere godsinnede sleivspark, forteller revysjef Oddvar Hemsøe.

– Ringen er sluttet

Det var i forbindelse med Trøans hjertesukk over pandemirestriksjonene på Facebook at kontakten oppsto.

– Jeg er ganske aktiv på Facebook og frustrert over at jeg langt på veg ble fratatt levebrødet mitt under pandemien skrev jeg noen tekster, nærmest nidviser som jeg publiserte. Bjarte ble tagget i et av innleggene, og etter hvert møttes vi. Da ble det plutselig alvor og nå er ringen sluttet etter at vi møttes for 40 år siden, sier en lattermild Trøan.

Hamarrevyen så sin spede begynnelse i 2014, men da kom det aldri lengre enn støpeskjeen. I 2017 ble «Lutefiskrevyen» lansert, men etter å ha innsett at de hadde lagt lista litt høyt gjennomgikk de en restrukturering, og landet på et mer edruelig budsjett. Det første året solgte de 850 billetter, mens de fulgte opp med 1065 året etter. De to påfølgende årene ble hard rammet av koronarestriksjoner, men til femårsjubileet satser de nok en gang friskt. De har budsjettert med 1500 billetter, men har en drøm om å selge 2 000. Da er det gunstig med en ny stjerne på laget.

– Vi har faktisk hatt et sterkt ønske om å få ei ny dame med på laget, forteller Ytre-Arne.

Og da kanskje ei som har sett Hamarrevyens oppsetninger hvert år siden oppstarten? Langt ifra.

– Jeg har faktisk aldri fått med meg Hamarrevyen, forteller Trøan og ler.

Styrket musikalsk

Årets ensemble består av Trøan, Anne Persdotter Flugstad, Ida Marie Vik, Remo Martinsen, Anders Grobstok Dalen, Erlend Nicolaisen og Fred Dalbakk.

– Vi er styrket musikalsk ved å få med oss Merethe, mener Hemsøe og Ytre-Arne.

De ser med gru fram mot elimineringsprosessen som venter.

– Det er generelt et ensemble med mye kreativ kraft hvor alle bidrar med tekst. Vi har hatt jevnlige møter siden mars, og har vel allerede 39 potensielle innslag i revyen. Vi kan vel ha med omtrent 20, så det blir en smertefull prosess når vi nesten må halvere antallet, sier Ytre-Arne.

En ting kan han gå langt i å love:

– Merethe er jo kjent for å synge i begravelser, så det er noe vi må spille på i en eller form.

Det blir i år åtte forestillinger og billettsalget starter midt i august.

Slik er rollefordelingen på Hamarrevyen i år:

  • Revysjef: Oddvar Hemsøe
  • Regi Espen Alknes og Ida Marie Vik
  • Kreativ prosess: Bjarte Ytre-Arne
  • Produsent: Ida Marie Vik
  • Musikalsk leder: Fred Dalbakk
  • Tekster: Alle