Her gjaldt ingen meterregler eller noen andre av koronarestriksjonene vi er blitt så inderlig lei av gjennom de siste to årene. Her sto tilskuerne flere steder tett i tett på det nye stadionanlegget vest i det lille tettstedet mellom Innbygda og svenskegrensa.

I fantastisk vintervær – strålende sol og noen få kuldegrader – fulgte tilskuerne de 444 skiløperne da de la ut på sin hel- og halvmaraton ved 11-tida lørdag formiddag, og det var nok kommet enda noen flere da forhåndsfavoritten Karstein Johaug fra Team Ragde Charge gikk først i mål etter en time og 53 og et halvt minutt.

Et litt tungt føre fikk ta noe av skylda for at han var seks og et halvt minutt bak sin egen løyperekord fra 2017. Dette var den andre seieren i Trysil skimaraton for lillebroren til Therese Johaug.

Under ett døgn senere gikk hans storesøster inn til sitt tredje OL-gull i Beijing, da hun utklasset sine konkurrenter på den avsluttende 30 kilometeren.

Suveren seier

På Østby var Karstein Johaug enda mer suveren. Han kom i mål fire minutter og 22 sekunder foran svenske Oscar Persson og fire minutter og 48 sekunder foran Henning Lie fra Vang skiløperforening.

På kvinnesiden gikk seieren til Ulrika Axelsson fra Sya SK/Team Driv Trening på tiden 2.12.29. Fanny Marie Møller Endresen fra Team Driv Trening ble nummer to på 2.17.41. og Franziska Skogsholm fra Rena IL nummer tre på 2.29.47.

Det var veldig fine forhold, men litt trått. Men vi er bare veldig fornøyd med at det er skikkelig vinterføre her i Trysil, sa Karstein Johaug til Destinasjon Trysil etter han var kommet i mål.

– Dette ble en fin gjennomkjøring for meg til Vasaloppet om 15 dager. Det er hovedmålet mitt i år, sa han.

– Fantastisk dag

Arrangørene var strålende fornøyd med avviklingen av den 22. utgaven av Trysil skimaraton. Ikke minst fordi de endelig fikk innviet sitt nye stadionanlegg.

– Det var en fantastisk dag. Det fine været la en flott ramme rundt løpet, og vi er veldig glade for at vi fikk vist fram det nye anlegget. Vi håper at ikke bare løperne, men også at noen av tilskuerne lot seg inspirere og vil bruke stadion i vinter, sier Madeleine Faldmo Skogberget, leder i Østby Idrettslag.

En av fordelene ved det nye anlegget er at arrangørene nå kan samle alt på en plass.

– Dette gjør det lettere, både for deltakere, tilskuere og arrangører, sier Faldmo Skogberget.

Tidligere har start og målgang vært sør i grenda, utenfor Kjølen hotell øst i sentrum.

Omkring hundre frivillige deltok i dugnadsarbeidet før, under og etter arrangementet.

– Dugnadsgjengen har gjort en fantastisk jobb. Uten dem ville dette aldri vært mulig å gjennomføre, sier lederen i idrettslaget.

Sist og først

Trysil skimaraton var et av de siste arrangementene i Trysil som ble avviklet før koronanedstengningen i mars 2020, og den var en av de første som ble arrangert etter gjenåpningen.

– Det var herlig å kunne arrangere et skirenn uten å måtte tenke på meterregelen eller andre restriksjoner, sier Madeleine Faldmo Skogberget.