Aas-Eng om engarealer

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Når bondelagsleder Erling Aas-Eng skriver om klima skriver han godt. Flere burde merke seg innsatsen norske bønder gjør for å redusere klimagassutslippene fra landbruket.

Miljøpartiet De Grønne deler Aas-Engs bekymring for norsk selvforsyning og utfordringen med å brødfø en voksende befolkning midt i en klimakrise. Fjorårets tørkesommer bør være en vekker og påminning om hvor avhengige matproduksjonen vår er av klimaet.

Vi har forståelse for at mange kyr opplevde det som ekstra belastende å utnevnes til klimaendringenes syndebukk. Det er mye vi bør slutte med av klimahensyn, men vi kan ikke slutte med mat. Vi kan likevel gjøre ting annerledes. Dersom vi kun inkluderer mat som er produsert på norsk fòr er Norges selvforsyningsgrad i dag rundt 40 %. Skal vi øke matproduksjonen basert på norske ressurser må vi gjøre noe annerledes.

Vi har forståelse for at mange kyr opplevde det som ekstra belastende å utnevnes til klimaendringenes syndebukk

Derfor har vi en utfordring til bondelaget. Aas-Eng skriver at ”vårt arktiske landbruk består i stor grad av engarealer hvor vi bare kan produsere gras.” Det er det mye sant i. Det er like sant at kun 1/3 av norsk kjøttproduksjon er beitedyr. Hva så med resten?

Av norsk kjøttproduksjon er 39% svin og 29 % kylling. Kylling og svin spiser ikke gras, -de spiser korn. På arealene man i dag dyrker fòr til kylling og gris kunne man dyrket menneskemat. Det ville gitt mer mat, økt selvforsyningsgrad og lavere utslipp. Er bondelaget klar for å ta i den heite poteten? 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken