– Jeg vet hvor jeg har kodebrikken, og sjekker daglig at den er der, sier Anca Holst.

Holst er norsk statsborger bosatt i Romania. Siden det ble dyrt å holde på både et norsk mobilabonnement og et rumensk, har hun sagt opp det norske. Det får nå helt nye og uventede konsekvenser, som vi kommer tilbake til.

Fra september avvikles Bank-ID på mobilen, en populær tjeneste som er benyttet av 2,4 millioner nordmenn.

Som Nettavisen omtalte søndag, har 900.000 nordmenn allerede lastet ned den nye BankID-appen som skal erstatte mobiltjenesten, men mange har ikke ordnet seg et gyldig alternativ.

Ifølge de siste tallene BankID har tilgjengelig, gjelder dette hele 390.000 nordmenn, får Nettavisen opplyst tirsdag.

- Da bør du agere nå

Som digital legitimasjon er BankID nærmest blitt allestedsnærværende, siden den brukes for å få tilgang til alt dra nettbanken til helsetjenester, skolenettsider og forsikring.

Men det er som kjent mange metoder for å logge seg inn, og nå skal altså Bank-ID på mobil, som kom først i 2009, avvikles.

Ved å logge deg inn på «Min BankID» på nettsidene til BankID, kan du finne ut hvor lenge sertifikatet ditt varer og om du har en aktiv BankID med kodebrikke. Et slikt sertifikat har en levetid på to år.

- Det kan godt hende at sertifikatet ditt gjelder etter september, siden det løper ut hele toårsperioden. Men dette er det lurt å sjekke nå, anbefaler Hege Steinsland, kommunikasjonssjef i Bank-ID.

Har du ikke en gyldig kodebrikke, må du bestille en ny i banken din før du får aktivert BankID på app, opplyser Steinsland:

– Dette må du sjekke nå. Rundt 390.000 nordmenn har ikke et alternativ til BankID på mobil. For dem haster det. Hvis du oppdager at du bare har BankID på mobil, bør du agere, sier Steinsland.

Funker ikke med utenlandsk mobil

Mobiltjenesten har gjort at man har klart seg fint uten kodebrikken, siden den har vært koblet opp mot mobiltelefonens sim-kort og alt du trenger er en egenlaget pin-kode.

Anca Holst, som er bosatt i Romania, bruker fortsatt Bank-ID på mobilen med 4-sifret innlogging i banken KLP. Nå har hun fått vite at den nye appen ikke vil fungere på hennes mobil, etter at hun byttet til en rumensk mobiloperatør.

- Man bruker jo BankID for tilgang til skatteetaten, NAV og så videre. Det blir jo vanskelig hvis man for eksempel mister kodebrikken, sier Anca Holst.

Selv om tjenesten vil fungere med kodebrikken, synes hun det er rart med den nye begrensningen som vil ramme alle nordmenn uten norsk mobil-abonnement:

- Jeg synes det er litt merkelig at de ikke tenker på at også nordmenn som bor i utlandet må kunne bruke mobilappen. Det er ikke noen logikk i dette, sier Holst.

Den eldste teknologien er sikreste kort

Men appen som erstatter mobiltjenesten stiller strengere krav til mobilnummeret som er koblet til tjenesten, bekrefter Steinsland:

- Skal du bruke BankID fra utlandet, må du enten benytte kodebrikken eller skaffe et norsk mobil-abonnement. Bank-ID-appen krever et norsk sim-kort, opplyser hun.

Siden Bank-ID er en sikkerhetstjenste, er kravene strenge:

- Du må ha norsk telefonnummer også på BankID på mobil, og slik blir det i den nye appen. Det er dette som støttes i oppstarten, og så vil vi vurdere etter hvert om støtten for tjenesten skal utvides, sier Steinsland.

Sertifikatet for bruk av BankID på mobil varer i to år, så om du ikke har sjekket når ditt går ut, kan du fort stå med «buksene nede» når du skal logge inn i for eksempel nettbanken.

– Plutselig løper BankID på mobil ut på et uheldig tidspunkt, og da er det lurt å ha appen klar, sa Steinsland i Bank-ID til Nettavisen da vi omtalte dette i helgen.

Men om du i tillegg bor i utlandet og ikke har norsk mobil-abonnement, blir situasjonen altså ekstra brysom, for da får du heller ikke «gjort appen klar». Det beste rådet blir dermed å sørge for at den eldste løsningen, kodebrikken, alltid er på et sikkert og tilgjengelig sted.