Gå til sidens hovedinnhold

– Vi må våge å refse fulle foreldre

Artikkelen er over 3 år gammel

Hver femte nordmann har sett barn som så ut til å ha det vondt på grunn av foreldrenes alkoholbruk på ferie i utlandet. Men det er bare 4 prosent som har meldt forholdet videre til reiseselskap eller hotellansatte.

Det viser en fersk undersøkelse Respons Analyse har utført på oppdrag for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Generalsekretær Randi Hagen Eriksrud mener tallene er alvorlige. Nå ber hun flere voksne om å gripe inn i slike situasjoner.

– Barn er dobbelt utsatt på ferie i utlandet. De er i en utrygg situasjon langt unna de vanlige rammene hjemme, samtidig som foreldrene drikker mer enn de pleier. Da er det bekymringsfullt at så få tør å varsle når vi ser at barn har det vanskelig, sier Eriksrud.

Flere undersøkelser har vist at nordmenn drikker mer alkohol i ferien og særlig når ferien går til sydlige strøk. Nettopp derfor bør man følge litt ekstra med på barna nå i sommermånedene, mener Eriksrud. 

– På ferieturen har ikke barn mulighet til å søke trøst hos en lærer eller en snill nabo, slik de kan hjemme. Derfor er det enda viktigere at du viser barnet at du er en voksen det går an å snakke med, sier hun. 

Det er bekymringsfullt at så få tør å varsle når vi ser at barn har det vanskelig.

Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL

 

Eriksrud oppfordrer folk til å ha øynene åpne i ferien, og melde fra til reiseselskap, hotellansatte eller andre voksne rundt barnet dersom de tror et barn trenger hjelp. 

– Mange som selv har opplevd at foreldrene drakk for mye i barndommen forteller om ubehaget ved at alle ser hva som skjer, men ingen gjør noe for å hjelpe. Det må det bli slutt på. Vi har alle et ansvar for å varsle. Barnas velvære er viktigere enn vårt eget ubehag, fastslår Randi Hagen Eriksrud. (ANB)

Kommentarer til denne saken