Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot dagen derpå-promille etter julebordet

Artikkelen er over 2 år gammel

I disse julebordstider er alkoholkonsumet for mange høyere enn vanlig. – Det er mange som undervurderer farene ved å kjøre dagen etter julebordet, og så ender kjøreturen med tragedie, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Heldigvis faller tallet på trafikkdrepte, men fremdeles omkommer godt over 100 mennesker i trafikken hvert eneste år. Minst en fjerdedel av dødsulykkene skyldes rus.

Dette er grunnen til at politiet intensiverer antallet promillekontroller i julemåneden, særlig i helgene.

Dessverre utsetter mange seg selv og medtrafikanter for fare nå før jul. De drikker kanskje mer enn de er vant til på julebordet, og er ikke klar over hvor lang tid det tar før promillen er ute av kroppen. Dermed setter de seg bak rattet mens de fremdeles er påvirket.

– I Norge er det heldigvis ingen aksept for å kjøre i fylla, men alkoholen sitter lenger i kroppen enn vi tror, og promille gjør oss til farlige sjåfører, sier Fjellvang Kristoffersen.

Hun minner om at hver og en av oss har ansvar for at juletrafikken er rusfri. Dette gjelder også ledelsen i bedriften som inviterer til julebord. Rammene rundt julebordet skal være trygge.

– Sørg for fellestransport eller betal taxi for de som trenger det, og dersom det konsumeres alkohol er det greit å oppfordre dine kolleger til å la bilen stå dagen derpå, oppfordrer generalsekretæren.

Det er viktig at vi alle skal føle oss trygge på at sjåførene vi møter ute i trafikken er rusfrie.

– Ingen skal dø eller bli hardt skadd på grunn av fyllekjøring. Det er vårt felles ansvar, sier Fjellvang Kristoffersen i MA – Rusfri Trafikk.

Kommentarer til denne saken