Gå til sidens hovedinnhold

Alle medlemmer er like viktige i Fagforbundet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I et innlegg i lokalavisa Trysil-Engerdal spør en gruppe medlemmer i Fagforbundet om de ikke er like viktige som andre medlemmer. Det er bra de spør, men svaret er selvsagt at alle er like viktige for oss i Fagforbundet. Vi har titusenvis av medlemmer i private virksomheter, der private barnehager nok er den største gruppa.

Bakgrunnen for at de spør er en debatt om hva som er den beste framtida for Knerten barnehage. Det er riktig at vi ha ment at det beste for de ansatte ville være at kommunen overtok barnehagen. Det er ikke de aktuelle medlemmene enige i og det er helt greit.

Fagforbundet er selvfølgelig ikke imot private barnehager, men vi mener det er best både for barna og for de som jobber der at det er en rimelig balanse mellom privat og kommunalt eierskap.

Vi vet at barna har det like bra i private og kommunale barnehager, faktisk er det en av de velferdstjenestene folk er mest fornøyde med. Vi vet også at de som jobber i private barnehager har lønns- og pensjonsforhold på linje med det de har i kommunen. Vi forhandlet faktisk i fem år med Private barnehagers landsforbund (PBL) for å få til avtalen om ny barnehagepensjon.

Det er også slik at kommunalt ansatte trekker med seg pensjonsopptjeningen sin fra ett arbeidsforhold i det offentlige til et annet, slik at man til slutt har tjent opp rett til en samlet tjenestepensjon, slik er det ikke i private barnehager. Bytter man jobb, står man igjen med et pensjonskapitalbevis. Så selv om disse ordningene likner hverandre, så er de ikke helt like.

Når vi likevel mente at det beste for de som jobber i Knerten barnehage var at kommunen skulle overta, så var det flere grunner til det. Det er viktig at det er god barnehagedekning, men ved for stor overkapasitet kan det fort bli snakk om nedlegging/ nedbemanning. Det er ikke de ansatte tjent med.

Alexander Dahl
Leder yrkesseksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet Innlandet, Moelv

Kommentarer til denne saken