– Vi er nok ikke helt på det nivået vi var på for fire år siden. Da var det litt i underkant av 60 prosent oppslutning, oppsummerte Ole Jan Hørstad cirka 20 minutter før valglokalet i kjelleren på Åmot rådhus stengte klokka 20 mandag.
45 års fartstid
Hørstad er leder i stemmestyret på Rena, et verv han har hatt siden midt på 1980-tallet. Totalt har han cirka 45 års fartstid med å avvikle valg, og slår fast at det var bedre før – iallfall målt i valgdeltakelse lokalt.
– Vi har ikke fintelt. Men jeg tror det skal godt gjøres å nå den samme oppslutningen som for fire år siden.
– Hvorfor er det lavere valgdeltakelse enn tidligere?
– Nei, den som kunne gi et svar på det. Jeg vet ikke. Men det er en trist utvikling. Folk burde stemme, ellers har de ingenting de skal ha sagt.
Mange på kirkevalget
På den gledelige siden er det at en god del ungdom har vært innom og avgitt sine stemmer i kommune- og fylkestingsvalget i Åmot.
Og i gangen utenfor valglokalet, der årets kirkevalg foregikk, ble det meldt om stor trafikk både søndag og mandag.
Det ser imidlertid ikke ut til at den store interessen for kirkevalget automatisk har lokket flere til kommune- og fylkestingsvalget, konstaterer Ole Jan Hørstad.
Felles valgvake
Valglokalet på Rena stengte altså klokka 20. Valglokalet på Deset grendehus stengte allerede klokka 14, mens Osvang samfunnshus i Osen stengte klokka 18.
Opptellingen av stemmer er nå godt i gang, og det forventes at valgresultatet for Åmots del er klart forholdsvis tidlig.
Alle partiene i Åmot kommune har nå samlet seg til felles valgvake i kulturhuset.