(Hamar Dagblad)

Programmet som AnJazz kan skilte med i år er nok en gang en skikkelig A-lag av jazzartister der flere trolig lokker til seg tilskuere som ikke er genuint jazzinteresserte. Festivalen begynner sterkt med hele Norges jazzdronning Karin Krog og etter det kommer høydepunktene på rekke og rad. Bertine Zetlitz og Bugge Wesseltoft holder konsert sammen, Ellen Andrea Wang kommer, det samme gjør D'Sound og Silje Nergård med band. Som eneste internasjonale innslag kommer Lauren Henderson og Elio Coppola trio, og det er ikke tilfeldig at det er en nesten helt rendyrket norsk konsertplakat i år.

– Dette er en helt bevisst strategi. Etter pandemien fortjener norske artister ei scene å spille på. Norske jazzmusikere er uansett høyt ansett i Europa, så det er på ingen måte noen nedtur med et norskdominert program, sier festivalsjef Anja Katrine Tomter.

Konsert i fengselet

Anjazz har etter hvert blitt et velsmurt festivalmaskineri som for lengst har funnet sin form og fasong. De ønsker uansett å utvikle seg, og har for første gang i år et samarbeid med Hamar fengsel. The Buzz Brothers bestående av Erik Harstad, Bjørn Thomassen og Alexander Pettersen har gjennom årene gjort mange konserter i fengsler og institusjoner rundt omkring i landet. Onsdag 11. mai tar de turen til Hamar fengsel for å holde konsert og blues-workshop for de innsatte.

Målet med workshopen er å aktivisere og inspirere deltagerne til å utøve musikk gjennom individuelle øvelser og samspill. Det hele avsluttes med en konsert hvor deltagere fremfører noen låter sammen med bandet.

– Dette er noe vi opprinnelig planla for 2020, men da ble det ingen AnJazz. I fjor var smittesituasjonen fortsatt så uoversiktlig at vi i fellesskap fant ut at vi ikke ville ta denne sjansen, men i år er vi altså klare og dette gleder vi oss veldig til. Det er på denne måten vi ønsker å vokse, nemlig ved å samarbeide med ulike institusjoner, sier Tomter.

– Lett å få ja

Årets AnJazz er den 15. i rekka og festivalen har opparbeidet seg kredibilitet både innlands og utenfor landets grenser. Det gjør bookingjobben til en ren fornøyelse for Tomter.

– De fleste bransjen vet hvem vi er nå. Vi har fått høy status i Norge nå, og blir invitert når det er festivalmøter i hele Norge. Det er lettere å få napp hos artister når man har fått et godt navn internasjonalt, og det var lett å få ja også til årets festival. Vi fikk i all hovedsak det programmet vi ønsket, men de på ønskelista vi ikke fikk i år kommer neste år, sier Tomter som også er fornøyd med festivalens tilbud til de helt yngste.

– På barneprogrammet Jazzballong på dagtid melder stort sett alle barnehager seg på og vi har bortimot 1 000 barn her disse dagene. Da får de et innblikk i jazz og rytme, sier hun.

Håper på 5 000

Festivalen starter kommende lørdag og driver på ei uke. Billettene har ligget ute for salg en stund, og Tomter innrømmer at hun var spent på hvordan interessen skulle være etter pandemien.

– Det var jo litt spenning knyttet til om folk har endret vaner, men vi registrerte tidlig at salget gikk bra. Vi har solgt flere festivalpass enn vi pleier og mange av konsertene har solgt bra på forhånd, sier hun.

Konsertene foregår på Hamar Teater, Festiviteten og i Kunstbanken.

– Vi har et mål om å selge 5 000 billetter. Det vil være omtrent på samme nivå som tidligere. Det året vi hadde Willie Nelson i OL-amfien ble jo det totale publikumstallet noe høyere. Tidligere ønsket vi en veldig stor konsert i festivalprogrammet, men dette har vi gått litt bort fra. Om vi skulle få tilbud om en stor artist og vi får det til å passe, så sier vi ikke nei, men det er ikke noe vi jobber aktivt med, sier Tomter.