Gå til sidens hovedinnhold

Ann inviterer til «Take Away»: Pengene går til Olas brønnprosjekt i Malawi

Flere hundre stauder skal vekk når Ann Brudevoll inviterer til «Take Away» blomsterstauder lørdag.

– Det er mye blomster og folk med grønne fingrer her på gården, smiler Brudevoll.

De som vil kan gi en gave til brønnprosjektet som Ola Grønn-Hagen driver i det lutfattige afrikanske landet Malawi.

Inspirert av svigermoren

Lørdag formiddag vil hun og Grønn-Hagen dele ut stauder til de som kommer innom gården Hagen på Telneset i Tynset.

Sistnevnte vokste opp på gården og har en lidenskap for både hagearbeid og prydblomster. Brudevoll har bygd på de staudebedene som fantes på gården, tatt inn nye og utviklet bedene siden tidlig på 90-tallet.

– Det var min svigermor Jorunn som plantet de første store oransje liljene som har preget tunet i mange år siden. Hun sa at stauder blir finest og sterkere av å deles. Jeg har selv også fått stauder og avleggere fra naboer, slekt og venner, sier hun.

Det nok flere hundre stauder som etter lørdag vil komme i nye hager, og det finnes mange sorter å velge i. Foruten Riddersporer i flere blåfarger, er det mye av Storhjelm av den lyseblå varianten.

Akeleie i alle farger er det også. Det samme med Lupin, store oransje valmuer og flerårige tusenfryd og symrer.

Vil gi noe tilbake

Noen andre godbiter er blå valmuesøster og liljer av ulike sorter. Alt i alt er det mange farger og høyder som vil danne flotte fargekombinasjoner. Råd og tips om hvordan de ulike sortene skal stelles og hvilke som passer sammen, kan Grønn-Hagen og Brudevoll by på fra egne erfaringer.

– Jeg vil gi noen tilbake til andre hager, sier Brudevoll.

Hun har skjøttet hagen i snart 30 år og det er mange blomsterbed på eiendommen. I år skal flere blomsterbed klargjøres for nye sorter som allerede er bestilt lokalt fra Blomstertunet på Tynset.

– Å handle lokalt gjør at man har noen å snakke hage- og blomster med. Blomstertunet er så serviceinnstilt at nye planter kommer levert til gården. De eldre sa at man ikke skal ta betalt for avleggere og stauder, de skal bringes videre og spre hageglede. Vi vil derfor gi dem bort. Men de som samtidig vil gi en gave til brønnprosjektet i Malawi, er velkommen til det. Den ideelle stiftelsen Grønn-Hagen Bjørke Malawi Foundation ledes som kjent av Ola Grønn-Hagen, legger Brudevoll til.

Brukt nesten 20 millioner kroner

Stiftelsen har skaffet penger til 300 brønner i Malawi. Gjennom årenes løp har det gitt rent drikkevann til cirka 100.000 personer.

– De aller fleste brønnene er håndgravd, men vi får snart en borerigg og kan grave fortere. Jeg regner med å få til 60–70 nye brønner i 2021, sier Grønn-Hagen.

Det er likevel skolebygg som er hovedprosjektet. Grønn-Hagen Bjørke Malawi Foundation har ferdigstilt 110–120 nye klasserom og pusset opp 50–60 klasserom. Det tilsvarer cirka 60 skoler til sammen.

– Jeg pleier å si at å skaffe rent vann til en person koster 30 kroner, så det skal ikke mye til. Siden den første turen til Malawi i 2006 har vi brukt nesten 20 millioner kroner på skolebygg og brønner, men det var først i 2011 det begynte å ta i veg, fortsetter han.

På grunn av koronaen har Grønn-Hagen ikke hatt anledning til å reise til Malawi på to år. Nå ser det mye lysere ut enn på lenge og han har planer om en tur til det afrikanske landet i oktober.

– Brønnprosjektet var noe vi fant på først etter at broren min Per N. Hagen døde. Da bestemte familien at i stedet for blomster som er en kortvarig glede kunne folk gi penger til brønner. Det førte til de første 20 brønnene i Malawi, sier han.

Brudevoll og Grønn-Hagen har rådført seg med kommunelegen om hvordan de skal tilrettelegge dagen og deling av staudene.

I midlertidig forskrift om smitteverntiltak i Tynset, er det unntak for å gjennomføre midlertidige utendørsmarkeder.

– Vi skal passe godt på å holde avstand og bruke av munnbind/håndsprit, forsikrer de.

Kommentarer til denne saken