Danserestauranten ryddet og klar for fredningsdans

DANS: Fredag 29. september blir det igjen dans i dansepaviljongen på museet. Fra venstre: Bjørn-Erik Hansen, Marline Wulp Lerdal, Jorunn Gunnestad, Knut Melbysom danser med Stine Skrutvold Skjæret, Ola Mørkhagen og Tom Erik Tangen

DANS: Fredag 29. september blir det igjen dans i dansepaviljongen på museet. Fra venstre: Bjørn-Erik Hansen, Marline Wulp Lerdal, Jorunn Gunnestad, Knut Melbysom danser med Stine Skrutvold Skjæret, Ola Mørkhagen og Tom Erik Tangen Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Glomdalsmuseet har ryddet til den store gullmedalje før den gamle og prisbelønte danserestauranten offisielt fredes fredag 29. september. Ole Ivars spiller sjølsagt opp til dans.

DEL

Ansatte på museet har sjauet, ryddet og kostet, så nå er veldig mye av det folk har oppfattet som skrot kastet eller kjørt vekk. Og dansepaviljongen er absolutt gjenkjennelig for dem som gikk på museet for å danse til Norges største stjerner onsdager og søndager i sommerhalvåret.

– Dansepaviljongen har vært god å ha som lagerplass, og har slik sett fylt en viktig funksjon for oss. Og siden byggets skjebne har vært så uklar, har det blitt stående som lager, sier kommunikasjonssjef i Anno, Stine Skrutvold Skjæret.

– Men nå er fredningsvedtaket fattet, vi vet hva vi har å forholde oss til, og må ta det fra der. Det viktigste for oss er jo at bygningen kan brukes til formidling av ett eller annet slag.

Spesiell arkitektur

Danserestauranten sto ferdig i 1960, tegnet av etterkrigsarkitekten Are Vesterlid. Bygget fikk Treprisen i 1962. Det beskrives som et formålsbygg med trekk fra nordisk modernisme og japanske byggetradisjoner. Riksantikvaren mener at Norge ikke har noen tilsvarende bygg som forteller en så god danse- og folkekulturhistorie i Norge.

Det er på grunn av dette bygget er fredet.

De mest populære

Men bygget har også en spennende historie. Hver onsdag og lørdag på 1960-tallet var det fester med dans og underholdning.

Alle de store spilte der: Wenche Myhre, Jens Book Jensen, Arne Bendiksen, Elisabeth Grannemann, Sven Ingvars, Sten og Stanley, Dizzie Tunes, Kjell Karlsens orkester, for å nevne noen nasjonale.

Lokale band som Wakanda, Doodle Bugs og Katho var med. Og Ole Ivars er kanskje det bandet som har spilt her flest ganger. På åpningen stiller de igjen. Atskillige år eldre, men fortsatt like populære.

Forteller historien

Militærhistoriker Ola Mørkhagen er også platesamler og interessert i rockehistorie. Han er i full gang med å finne ut hvem som spilte når ut fra avisannonser fra den gang. Og kommer til å fortelle om artistene og danserestauranten under åpningsarrangementet.

Han har sjøl opplevd dansefestene her, helt på slutten før politiet forbød dem på grunn av fyll og bråk.

– Jeg satt ved et bord i danserestauranten og snakket med Hans Petter Hansen, ei virkelig stjerne den gang, minnes Mørkhagen som sikkert kommer tilbake til historien neste fredag.

Åpningsprogrammet er åpent for alle og kommer også til å inneholde fakta om bygningen og arkitekturen før fredningsseremonien. Ole Ivars spiller en time fra halv fire.

Artikkeltags