Vi går mer på museum

TAKKER TREET: Det fantastiske treet har bidratt til at 4.000 flere besøkte Skogmuseet i 2016. Mette Berg og Stine Skrutvold Skjæret.

TAKKER TREET: Det fantastiske treet har bidratt til at 4.000 flere besøkte Skogmuseet i 2016. Mette Berg og Stine Skrutvold Skjæret. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Museene i Hedmark hadde 10 prosent flere besøk i 2016 enn året før. Blant annet takket være Pokémon Go.

DEL

Alle avdelingene i Anno Museum unntatt Glomdalsmuseet i Elverum hadde vekst i fjor. Nær 270.000 besøkende oppsøkte museene i Hedmark i 2016, mot 246.000 året før. Aller størst vekst hadde Musea i Nord-Østerdalen. 13.708 flere var innom dørene deres i 2016 enn året før.

– Den aller høyeste veksten hadde Folldal gruver. Nesten 5000 flere hadde de. Museet driftes av privatpersoner, mens det faglige støttes fra Anno, slik at denne samarbeidsavtalen gjør at tallene rapporteres til oss, forklarer kommunikasjonssjef Stine Skrutvold Skjæret i Anno museum.

Hun forklarer veksten i Nord-Østerdalen med at flere avdelinger har hatt en satsning gjennom flere år, blant annet på arrangementer, som nå gir uttelling.

– I tillegg må vi takke Pokémon Go for en del besøk. En Pokémon-mus inne i utstillingen på Ramsmoen bidro sterkt til økte tall nettopp der, sier Skjæret.

Vil dere satse mer på Pokémon Go?

– Nei. Det ble veldig synlig på Ramsmoen at Pokémon ga utslag. Det var noen besøk på Skogmuseet og Glomdalsmuseet også, men det var ikke mange såkalt Pokémon-billetter vi solgte, sier Skjæret.

Ingen dramatikk

Skogmuseet er motoren i museene, også stå for over en tredjedel av besøkene, med hele 105.768 gjester i 2016. Det er nesten 4.000 fler enn året før.

– Økningen skyldes i stor grad den nye attraksjonen "Det fantastiske treet" som åpnet for et år siden, sier Skjæret.

Skogmuseets nabo på andre siden av Glomma, Glomdalsmuseet, åpnet også en ny utstilling, "Kongens nei" i fjor. Den dro en del folk, men likevel ikke nok til at det var flere besøk enn året før. Alle resultater er ikke kommet med ennå, men Skjæret hevder at det ikke er noen dramatisk nedgang for museet, med under 30.000 besøkende.

– Nedgangen skyldes i hovedsak færre skoleopplegg, ikke julestue for skolene og en endring i arrangementet Dyras dag, sier Skjæret.

Pila peker oppover

Til tross for at Trysil bygdetun har vært stengt, har arrangementer trukket folk. En vekst i besøket skyldes i hovedsak at Støa kanal er kommet inn som en rapporteringsenhet.

Domkirkeodden hadde 37.939 besøk i 2015, mens i 2016 kom det 5.000 flere. Publikumsrekord på Middelalderfestivalen og stor oppslutning om samarbeidsarrangementet på Sankthansaften har gitt vekst.

Bedre rapportering har gitt bedre tall i sørfylket. Til tross for at Kvinnemuseet har vært stengt, har arrangementer og bruken av Gyldenborg som museumsarena gitt pluss.

– Vi gleder oss over at pila peker oppover, og berømmer alle som har bidratt. Ansatte, frivillige og samarbeidspartnere, og ikke minst alle gjestene våre, sier Stig Hoseth, fungerende administrerende direktør i Anno museum.

Artikkeltags