(Bergensavisen) – Jeg skulle bare være fosterhjem for Ante i en kort periode da jeg fikk ham fra Dyrebeskyttelsen. Men jeg skjønte fort at dette var en hund med store utfordringer som jeg ikke ville gi videre til andre, forteller Ariel Midtun til BA.

I mai 2021 fortalte BA første gang historien om hvordan huskyen Ante endte opp hos Midtun.

Den første eieren Ante hadde, ble i mai 2021 dømt til betinget fengsel i seks måneder og fikk forbud mot å eie, holde eller på annen måte ha ansvar for dyr inntil videre.

Ante hadde fått kokende vann over seg mens den lå innesperret i et bur og retten la til grunn at hunden led og hadde smerter over lengre tid, uten at tiltalte selv tok hunden med til veterinær.

– Rullegardinen ned

– Da jeg overtok ham hadde han et veldig høyt stressnivå. Når vi var ute på tur kunne rullegardinen gå helt ned. Han bet i det han fikk tak i, spant rundt og hadde fullstendig panikk. Jeg kunne ikke gå fra ham noe sted uten at han fikk åndenød, forteller Midtun.

Ante var ett år da Ariel overtok ham. De siste tre årene har hun gått utallige fjellturer med ham og jobbet hardt for å vinne hans tillit.

– Jeg har aldri vært redd for ham, for jeg skjønte at adferden ikke skyldtes aggresjon, men stress. Jeg bestemte meg for at dette ville jeg snu.

I starten kunne hun være veldig streng med Ante, men skjønte raskt at det ikke fungerte.

– Jeg lærte å sette meg ned på hans nivå, stryke ham på snuten, halsen og brystet, snakke rolig til ham, gi ham oppgaver å trene på og bygge selvtillit fremfor å kjefte og si nei, forteller Midtun.

Tilnærmingen ga resultater.

– Ved å være rolig og tålmodig med ham har jeg fått en mye roligere hund. Vi to har fått et sterkt bånd og det er nå ytterst sjelden jeg opplever stressepisodene hans, forteller Midtun.

– Ga meg tro på meg selv

Men fortsatt kunne stressepisodene skje med andre, og han kunne utagere ved hoppe og bykse om de møtte andre hunder på tur.

– Derfor bestemte jeg meg for å melde oss på «Fra bølle til bestevenn». Jeg ville at han skulle bli trygg med andre også, sier hun.

Innspillingen med hundetrener Maren Teien Rørvik skjedde i fjor sommer. Midtun forteller at hun fikk god oppfølging også etter at kameraene var slått av.

– Maren ga meg tro på meg selv som hundetrener. Jeg fikk bekreftet at jeg gjorde mye rett og at det ikke er min feil at ikke alt hadde falt helt på plass hos Ante.

Midtun roser hundetrenerens evne til å lese Ante.

– Maren så ham med en gang. Hun er også veldig flink til å forenkle all trening og gjorde det mye mer overkommelig.

– I stadig utvikling

Rørvik forteller at Ariel selv jobbet med den største endring med Ante før hun traff dem, nemlig å få ham tillitsfull og lykkelig.

– Etter jeg traff dem jobbet vi med øvelser for å slappe av og bli litt mer selvstendig og dette fikk vi til, i hvert fall til en viss grad. Men han er i stadig utvikling og det hender det dukker opp noen nye humper i veien, sånn som det er med alle hunder, skriver hun til BA.

Ifølge hundetreneren er det helt individuelt hvordan man skal trygge en hund som har en traumatisk fortid.

– Fellesnevnerne er at man må jobbe med ro og håndtering, at man bør bruke belønningsbaserte metoder og ikke bør kjefte eller mase på hunden.

Blir «storebror»

Ante er fortsatt ingen 100 prosent veloppdragen hund, erkjenner Midtun.

– Han er kanskje på 80 prosent. Han er fortsatt rampete, men mye mer harmonisk og rolig. Alle som ikke har truffet Ante på en god stund sier at han har blitt en helt ny hund.

Midtun er nå så trygg på Ante at hun bruker ham i arbeidet sitt innen rusmedisin og pedagogikk.

– Han treffer hjertene til mange på grunn av bakgrunnshistorien sin. Han er rolig og fin i jobben.

Snart venter også en tilværelse som «storebror» på Ante. Da BA snakket med matmor Ariel, ventet hun bare på at fødselen til datteren skulle komme ordentlig i gang.

– Etter hvert som jeg har blitt mer og mer høygravid og gått saktere, har Ante roet ned og tatt hensyn, forteller hun.

Han er også roligere i møte med andre hunder.Nå krysser hun fingrene for at han takler å få en «lillesøster» å dele oppmerksomheten med.

– Han er jo bortskjemt med å få all oppmerksomheten min. Jeg satser på at han tar storebrorsrollen kjempeseriøst og at det er med å roe ham ned ytterligere, sier Ariel Midtun og legger til:

– Jeg ser frem til en aktiv sommer med turer på fjellet med Ante og barn i bæresele.