Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiet krever stans i salget av Statskog-eiendommer

Artikkelen er over 1 år gammel

Arbeiderpartiet krever stans i salget av Statskogs eiendommer og åpenhet om hvem som har kjøpt fellesskapets skoger. Landbruksministeren vil fortsette å selge.

– Det er områder som alle sammen i Norge eier, som nå blir konsentrert på noen private hender, sier landbrukspolitisk talsperson Nils Kristen Sandtrøen i Arbeiderpartiet til NTB.

Partiet la onsdag fram et forslag i Stortinget om å stanse nedsalget, og ber regjeringen redegjøre for hvem kjøperne er.

Riktignok sikrer allmennretten folk flest mulighet til å bruke skogen til friluftsliv. Men rettighetene til jakt og fiske er det skogeierne som sitter med.

– Statskog har i dag flere små buer og hytter rundt omkring i Norge som barnefamilier og friluftsinteresserte kan bruke. Det gir dem mulighet til jakt og fiske, påpeker Sandtrøen.

Skaper skogadel

Sandtrøen sier Ap har vært for såkalt arronderingssalg, der mindre skogområder er solgt til lokale skogeiere. Pengene har blant annet finansiert kjøpet av Borregaards skoger i 2010. Men nå selges store skogområder til folk som bor helt andre steder.

Flere aksjeselskap, entreprenører og eiendomsutviklere er blant dem som har kjøpt av Statskog, ifølge Dagsavisen.

– Det har kommet ut hvem noen av dem er – advokater som kjøper opp skoger for å sitte på enorme skogeiendommer for å sikre seg selv jaktrettigheter. Høyre og Frp er i ferd med skape en skogadel og privatiserer bevisst din og min natur slik at verdiene nå skal styres av den økonomiske overklassen, mener Sandtrøen.

Slå politisk mynt

Inntil september i fjor hadde Statskog solgt 540.000 dekar med skog. De kan selge ytterligere 60.000 dekar, ifølge vedtakene som ble gjort da de rødgrønne satt ved makten, ifølge landbruksminister Olaug Bollestad (KrF). I 2016 bestemte det borgerlige flertallet på Stortinget at statsforetaket kan selge ytterligere 150.000 dekar ved behov.

Bollestad reagerer på det hun mener er Aps forsøk på å slå politisk mynt på saken.

– Vi følger akkurat de samme retningslinjene som Ap la til grunn, sier hun til NTB.

Størsteparten av eiendommene er solgt til lokale kjøpere, noe er også kjøpt av kommuner og Miljødirektoratet. 29 prosent av arealet er solgt til private aktører som ikke bor i kommunen.

– Det er ingenting som hindrer meg i å kjøpe hytte i en nabokommune. Du har lov å investere i eiendom i en annen kommune enn der du bor, påpeker Bollestad, som likevel vedgår at det er litt annerledes når man snakker om store skogeiendommer.

Hun syns likevel ikke det er grunn til å problematisere salget og mener at Ap burde tenkt på innvendingene da de laget retningslinjer som sa at Statskog skulle selge til høyest mulig pris.

– Det viktige for meg er at vi sikrer skog til allemannseie og en god forvaltning av skogen, sier Bollestad

– Må søke opp selv

Statskog selv har ikke villet oppgi navn på dem som kjøper eiendommene, av hensyn til kjøpernes personvern, skrev Bollestad til Stortinget i forrige uke. Hun viser imidlertid til at informasjonen er offentlig tilgjengelig og kan søkes opp hos Kartverket. Det mener hun er godt nok.

Det er Sandtrøen uenig i. Han påpeker at det er tidkrevende å søke opp opplysningene.

– De nekter å gi oss en samlet oversikt. Det er et hemmelighold som er helt uakseptabelt. Dette er din og min eiendom, sier han.

– Her må alle kort på bordet, mener han.

Kommentarer til denne saken