Gå til sidens hovedinnhold

- En må tørre å drite seg ut for å lykkes

Artikkelen er over 19 år gammel

- Næringslivet i indre Østland trenger å satse på kvinner, kunnskap, kompetanse og kreativitet på alle nivåer, gløder gründeren og bergenseren Eva Søgnebotten.

Hun er så vidt passert 40, er trebarnsmor og veletablert på gård i Stange.
- Barna mine er en krysning mellom hedemarking og bergenser, og det er ganske spesielt, synger hun videre på sin bergensdialekt.
På spørsmål om hva som førte dette fyrverkeriet av ei dame til «trauste» Hedemarken, svarer hun kjapt, at det var jobbrelatert, den gangen som jurist.
- Klima og geografien i naturen speiler mennesket, og det er klart store forskjeller mellom en hedemarking og en bergenser, men det er jo bare «spænende», smiler Eva, som ser en utfordring i det meste.

Lagt jussen på hylla

- Jeg hadde svangerskapspermisjon med min yngste sønn, som nå er tre år, og begynte å tenke tanken på å etablere noe for meg selv. Det var trangen til å skape noe, bruke flere sider av meg selv og få til en større fleksibilitet i hverdagen, samt en trygghet på at jeg hadde erfaringene som skulle til, som gjorde at jeg etablerte JusConsult sommeren 2000. I utgangspunktet et rådgivningsfirma innen juridiske tjenester, men det utviklet seg mer og mer i retning av veiledning til andre nyetablere, både i form av etablererkurs gjennom A-etat og individuelle utviklingssamtaler, forteller Søgnebotten.

Et fremragende verktøy

- Jeg kjente etter hvert at jeg ville videreutvikle samtale og motivasjonsbiten, og startet på coachingutdanning gjennom Coaching Training Institute, et av to store utdanningssentre innen coaching i USA, forteller Søgnebotten.
Hun vil, etter endt sertifiseringseksamen i San Francisco på nyåret, være en av ti europeere som kan skilte seg med coach-sertifisering fra CTI.
- Coach betyr trener. Ideen stammer fra idretten, der en tidlig oppdaget at det mentale, ønsket om å vinne, betydde vel så mye som den fysiske biten, informerer den nyutdannede coacheren. I dag finnes det kun en sertifisert coach, i Norge fra CTI.

Utvikle egne drømmer
- Livscoaching handler i korthet om å finne balansen i livet, du er det samme mennesket om du er på jobb eller hjemme, og har du det dårlig i heimen, så fungerer du heller ikke optimalt på arbeid, eller omvendt, forklarer coachen Søgnebotten.
- Jeg synes det er så viktig at vi lever i pakt med oss selv og våre egne verdier, og ikke bare nøyer oss med et liv som er greit nok. Vi har alle iboende ressurser, som av en eller annen årsak ikke kommer fram. Coaching er et fremragende verktøy for å kanalisere fram den enkeltes kreativitet, nysgjerrighet, optimisme, handling og ikke minst intuisjon, gløder bergensdamen.
Kundene kommer fra næringslivet, både ledere og medarbeidere, offentlige etater og privatpersoner. Det er en lett blanding av selskaper fra Hedmark og resten av Norge, noen med nordiske forgreninger. Søgnebotten har god tro på at også bedrifter i nærområdet vil oppdage at det er lønnsomt å investere i utvikling av ledere og ansatte, på alle nivåer.

Sats på kvinner!

Til en gründer som Eva Søgnebotten er det naturlig å stille spørsmål om hva slags tanker hun har om utviklingen av næringslivet i indre Østland, og svaret kommer kjapt og klart:
- Sett av penger i et fond som øremerkes kvinner og kunnskapsintensive næringer, der det åpnes for økonomiske muligheter for kvinner å realisere gode ideer, uten et tungt, byråkratisk system.
- Det handler ikke bare om kunnskap, men også holdninger og kultur. Litt mer galskap, mindre kontroll, litt mer uforutsigbarhet og større temperatursvingninger, så kanskje vi kan få fart på nyskaperne, poengterer Søgnebotten.
Selv har hun en drøm om å skape et kurs-, konferanse- og opplevelsessenter med coaching, midt i åkerlandskapet på Nordre Galgum i Stange.
- Det gjelder å ha perspektiv i livet, se 200 år tilbake og 200 år fram, ha røttene godt plantet, men blikket festet framover, er avslutningsreplikken til Søgnebotten.

Kommentarer til denne saken