Engelsk lord søker ro og fred i Elverum

BJØRNEHI: Norsk-engelske Bjørn Teksnes alias Lord Colehurst bygger tradisjonell tømmerhytte i Sørskogbygda i Elverum, nær de traktene hvor hans farfar Karelius Teksnes kom fra. Den nevenyttige bergenseren gjør det meste sjøl.
Foto: Lars Gustavsen

BJØRNEHI: Norsk-engelske Bjørn Teksnes alias Lord Colehurst bygger tradisjonell tømmerhytte i Sørskogbygda i Elverum, nær de traktene hvor hans farfar Karelius Teksnes kom fra. Den nevenyttige bergenseren gjør det meste sjøl. Foto: Lars Gustavsen

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

- Jeg vil alltid være norsk. Det er ikke mulig å flykte fra å være norsk!I Sørskogbygdas dype skoger har en norsk-engelsk lord og eksentriker gjemt seg bort.

DEL

- Det er et forlatt bjørnehi bare 200 meter unna her. Her håper jeg å finne fred og ro det meste av året, og få tid til å gjøre alt jeg har drømt om, sier den rotløse bergenseren Bjørn Teksnes (57).
Han er i full gang med å lafte og tette en tradisjonell norsk tømmerhytte før vinteren, slik han lærte av sin farfar Karelius Teksnes som kom fra disse traktene.
En gammel låve skal også rustes opp til kunstatelier med tiden. Og svømmebasseng skal det bli, skjult blant trærne.
- Jeg har drømt om å finne et slikt sted i skogen, fjernt fra folk, med bare lyden av en bekk, og med fuglesang, og en og annen elg, sier Teksnes.
- Et sted hvor jeg kan gå alene med hundene i skogen, møte troll og ånder - for jeg tror på dem, og finne ro til å skrive halvsanne fortellinger og bøkene om mitt liv, sier han.
For egentlig er han en søkkrik engelsk lord, hotellbestyrer, travel forretningsmann og hemmelig engelsk psevdonymforfatter.

Dro uten en penny

Alt begynte da han som 33-åring, lei av regnvær, bergensere og Bergen by, forlot og skiltes ad med kone og barn, og flyttet fra Bergen til Brighton i 1978, som en av Norges første profesjonelle golftrenere.
- Alle golfturneringene ble spilt i England den gangen, erindrer Teksnes.
I England slo han seg opp på- foruten golf - å kjøpe og selge eiendommer.
- Jeg var «tjuagutt» fra Bergen og hadde ikke en penny da jeg kom, sier Teksnes.
Men i London forvaltet han sine pund godt.
- Livet er ikke å få ting. Du tjener bare penger hvis du jobber, men det er mye større muligheter til å tjene penger i England enn her i Norge, sier Teksnes.
I London traff han dessuten den nye kvinnen i sitt liv, billedkunstneren Maria, som han fremdeles er lykkelig gift med.
Nå har de en datter på kostskole i England.

Kjøpte gods og adelstittel

I 1986 ble den falleferdige herregården Old Colehurst Manor kjøpt for skarve 220.000 kroner, og med den fulgte titlene Lord og Lady of the Manor, samt respekt og privilegier.
I løpet av sju år brukte ekteparet bortimot 15 millioner kroner på restaurere og bygge opp igjen herregården, tilnærmet slik den var på 1600-tallet.
- Selv om den engelske overklassen er litt snutete, liker jeg høfligheten og det formelle. Folk hopper ikke på kommando for deg, men jeg liker å bli møtt med respekt. I tillegg har tittelen gjort det lettere å gjøre forretninger, sier Teksnes, som siden har vært Lord Bjorn eller Lord of Colehurst.
Siden 1994 har landstedet i Shropshire, Englands store innlandsfylke «in the heart of the country», vært åpent opplevelseshotell for det engelske publikum, godt hjulpet av sine vennligsinnede spøkelser.
- Vi kan ikke klage. Vi har tjent mange penger, sier Lord Colehurst.
Elisabethanske kostymeball, husspøkelset Fred, bryllup og romantisk miljø samt muligheten til å leve det britiske overklasselivet, har trukket mange gjester, både fra inn- og utland.

Slo fra seg å selge

I sommer har Teksnes riktignok forsøkt å selge herregårdshotellet, uten hell.
- Det ble rett og slett for mye jobbing, og for lite privatliv på oss. Jeg ville ha 20 millioner kroner, slik at jeg kunne trekke meg tilbake for godt, men spøkelsene våre har gjort sitt til å hindre salget, sier lorden hemmelighetsfullt.
Nå har han og kona bestemt seg for å beholde stedet, ved siden av tømmerhytta i Elverum og et hus i Spania.
- Jeg regner med å bo åtte-ni måneder i året her i Elverum, og overlate mer av hotelldriften i England til personalet vårt, betror Lord Colehurst.
- For en kan jo gjøre mye via telefon og Internett, og jeg har jo også råd til en del reising, sier han.
I Sørskogbygda i Elverum har han fått konsesjon til å kjøpe og utvikle fritidseiendommen på 22 mål.
- Jeg putter vel inn to til tre millioner kroner. Det er ingenting for meg, sier Lord Colehurst.
- Men jeg lever nøkternt. Jeg spar ikke ut penger. Penger gir frihet, og når jeg har dem kan jeg jo bruke dem. Men det beste er å ta med hundene ut i skogen, og fri hodet fra alle tanker og bekymringer, sier Teksnes.
- Men er man fra Norge, så er man. Det nytter ikke å flykte. I Bergen ble det for mye regn og for mye folk. Her er været mer stabilt, og jeg liker skogen, sier han.
I tillegg kom hans avdøde farfar Karelius fra traktene mellom Elverum og Brumunddal.
-Jeg håper å få tid til å drive litt slektsgranskning. Livet er så kort, og så håper jeg å få reist en del i Norge, sier Teksnes.
Og skrive videre på sine halvsanne engelske fortellinger under psevdonym, om opplevelser fra livet og historier som er blitt ham fortalt.
- Og kanskje vil jeg skrive en bok på norsk også. Du får snakke med meg igjen om et år, sier Bjørn Teksnes, alias Lord Bjorn, Lord of Colehurst.

Artikkeltags