- Hele fabrikken var helt overtent på kort tid. Jeg var med på å bære ut en del kontor- og datautstyr, samt tegneprogram og kundelister fra den nye kontorfløyen. Bygningen og resten av inventaret var det ikke mulig å redde.
Det sier produksjonsleder Jan Myhre Hestnæs Trappefabrikk på Tangen.

Brann meldt klokka 19.50

Brannen ble meldt klokka 19.50 i går kveld. Da han kom fram til fabrikken like etterpå, sto lakkhallen i den nordre fløyen av den 1.000 kvadratmeter store bygningen i full fyr.
- Jeg ringe brannvesenet, men de var allerede varslet og var underveis. Selv hadde jeg 20 minutter på å redde det som kunne reddes fra kontorfløyen i motsatt ende av bygningen der det begynte å brenne først, sier Myhre.
Politiet vil i dag foreta undersøkelser på branntomta. Inntil videre er brannårsaken ukjent.

Overtent

Da brannvesenet kom til stedet klokka 20.10 var hele bygningen overtent, og de kunne ikke gjøre annet enn å drive etterslokking.
- I lakkhallen sto det 250 liter lakk som vi fryktet skulle eksplodere. Men heldigvis brant den opp uten at det skjedde noe mer, sier branninspektør Torgeir Dybvik.
Brannvesenet fryktet en stund at brannen skulle spre seg, men ettersom det er liten tettbebyggelse på stedet, unngikk en det. Jernbanelinjen ligger imidlertid tett inntil trappefabrikken, og NSB ble kontaktet for å holde et sørgående passasjertog tilbake inntil en hadde fått kontroll over brannen. I alt deltok 20 brannmannskaper i slokkingsarbeidet.

Fra 1961

Hestnæs Trappefabrikk på Tangen er fra 1961, men er bygd på flere ganger opp gjennom årene. Fabrikken var så sent som i 1998 utsatt for brann. Den gang oppsto brannen i en flissilo og påførte skader for 300.000 kroner. Nå beløper skadene seg trolig til et titall millioner kroner.
- Det er ikke mer enn ett år siden vi flyttet inn i den 150 kvadratmeter store nyfløyen etter forrige brann, sier produksjonsleder Jan Myhren. Han legger til at de store mengdene med trestøv inne i bygningene må ha virket som rent krutt, og fått brannen til å spre seg i rekordfart.
Flere trapper som på det nærmeste var ferdig, ble flammenes rov i brannen. Deriblant også en trapp som skikongen Bjørn Dæhlie hadde bestilt til sin nye hytte i Idre i Sverige.