De tre jentene Siri Djurhus Torgals, Pia Stenbakk og Ane Skirbekk er enige om at taekwondo er artig!
Taekwondo er kampkunst der det trenes teknikker og selvforsvar.
- Det en litt uvanlig idrett, veldig forskjellig fra fotball. Det blir liksom helt annerledes. Også er det er gøy å lære selvforsvar, sier Siri.
- Ja, i tillegg er det bra trening da. Vi har mye styrketrening, sier Ane.
- Det er kjempeartig å skrike, ler Pia.
I taekwondo skal man nemlig skrike ved noen spark og slag. I begynnelsen skrek de ikke så mye, men nå er ikke det noe problem lenger.
- Man får mye selvtillit av det her. Å sparke fra seg og skrike som bare det, ler Pia igjen.

Alle har gult belte

Siri, Ane og Pia begynte på taekwondo for et halvt år siden, og nå har de gult belte alle tre.
Fargen på beltet viser hvilket nivå de er på. Det første beltet man får er hvitt, så gult, så grønt, så blått, så rødt og til slutt - hvis man virkelig er blitt god - får man svart belte. Mellom disse nivåene er det mellomnivåer, man kan for eksempel ha gult belte med grønn stripe på.
Ane drømmer om svart belte, og snart er det gradering. Det vil si at de får sjansen til å komme opp på et høyere nivå, og få et nytt belte med en annen farge. Og, da blir de kanskje et skritt nærmere det svarte beltet.

Viktig med respekt

Graderingen skjer ved en framvisning, der de viser det de skal ha lært. Det er «mastere», altså personer med svart belte, som bestemmer om man er kvalifisert til å komme opp på et høyere nivå, og dermed få et nytt belte.
Jentene trener tre ganger i uka, og det trenes mest på spark, slag og balanse.
- Det aller viktigste i taekwondo er nok respekt, sier Pia.
Respekt for hverandre, respekt for treneren, og ikke minst respekt for rommet de trener i.
- Ja, vi skal bukke når vi går ut og inn av treningsrommet, sier de.

Kampsport avler ikke vold

I mediene den siste tida har det blitt skrevet en del om at kampsport avler vold. Jentene tror ikke det stemmer.
- Nei, når vi er på trening får vi jo ut mye frustrasjon. I tillegg er det en regel som sier at man blir kastet ut av klubben hvis det utøves vold utenfor trening. Det er en bra regel, mener de.
Treneren til jentene, Ragnar Furuli, er enig:
- Etter en trening har man fått ut mye frustrasjon, så jeg tror ikke at det fører til vold etterpå. Det som kan være farlig, er nybegynnere som tror de kan alt, og som går ut på gata og skal vise seg. Men, utøvere som har trent taekwondo en stund, vet at respekt og selvdisiplin er veldig viktig i taekwondo, sier han.
Interessen for taekwondo i Elverum har økt de siste årene. Nå er det rundt 100 stykker som driver med kampsporten taekwondo her.