NKP i Åsnes stiller ultimatum

LUKKER DØRA: - Vi bryter med partiet sentralt hvis ikke Stalin-forherligelsen slutter, sier Bjørn Frang (til venstre) og Tore Karlstad i NKP i Åsnes. Foto: Sverre Viggen

LUKKER DØRA: - Vi bryter med partiet sentralt hvis ikke Stalin-forherligelsen slutter, sier Bjørn Frang (til venstre) og Tore Karlstad i NKP i Åsnes. Foto: Sverre Viggen

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Et enstemmig medlemsmøte i NKP i Åsnes tar avstand fra den sentrale partiledelsen. De krever et demokratisk styrt parti. Hvis ikke blir det dannet et nytt kommunistisk parti lokalt.

DEL

- For oss vil det ikke være noen krise å slippe å være under pisken til sentralledelsen i Oslo. Den må befri partiet fra det gammelkommunistiske spøkelset hvis vi skal være med videre. Skjer ikke det, får de heller ekskludere Åsnes, eventuelt at vi bryter med partiet og danner et nytt.
Det sier lokalpartileder Tore Karlstad og Bjørn Frang. De to sitter i kommunestyret i Åsnes for NKP.

Ultimatumet

I sitt ultimatum til partiledelsen sentralt heter det:
«Åsnes Kommunistiske Arbeiderlag har siden vår bevegelse ble startet for over 100 år siden vært lojal mot moderpartiet. Åsnes kommune har alltid vært en bastion for partiet. Vår lojalitet har nådd et kritisk punkt. Over tid er det blitt klart at NKPs ledelse ikke følger partiets lover og prinsipprogram. Dette slår blant annet ut i sentralisme, eksklusjoner og nærmest forherligelse av Stalins arbeidsleirer. Etter vårt syn fører dette til sekterisme og isolering fra arbeiderklassen i stedet for felles enhet, som er vårt mål. Den strategi dagens ledelse i NKP har, fører derfor til frustrasjon og forbannelse hos våre medlemmer, og til undring og avstandstagen blant våre sympatisører. I stedet for å stimulere og inspirere til fortsatt arbeid for å ta den arbeidende befolknings interesser på alvor, fører ledelsens strategi til passivisering.»

Et moderne parti

- Skjer det ikke raskt noe i forhold til dette, melder vi oss ut, slår Karlstad og Frang fast.
De synes det er tragisk eventuelt å legge ned NKP i Åsnes.
- Men vi kan ikke leve lenger med dette. Vi må være et moderne parti i det nuet og for framtida, ikke dras med det gamle rusket, slår Frang fast.
Det har lenge vært kjent at forholdet mellom NKP i Åsnes og sentralledelsen i Oslo har vært anstrengt. Nå er altså konfrontasjonen et faktum.
- Vi forventer en rask reaksjon fra sentralledelsen, sier de.
- Hva kommer et nytt lokalparti til å hete?
- Det diskuterer vi for fullt i lokallaget. Vi forblir et parti basert på marxismen/leninismen, et moderne parti med tilhold i nuet og hverdagen, slår Tore Karlstad og Bjørn Frang fast.
Det er medlemsmøte i Åsnes-partiet 15. desember. Har man ikke hørt noe fra sentralledelsen innen den tid, blir det trolig brudd.

- Blir neppe ekskludert

- Hvis man ikke direkte motarbeider partiet, blir det neppe snakk om eksklusjon av Åsnes-laget.
Det sier redaktør i Friheten og sentralstyremedlem i Norges Kommunistiske Parti, Hans Petter Hansen.
Han sier at sentralledelsen ikke har fått noe ultimatum fra NKP i Åsnes ennå, og at man vil se nærmere på saken når den dukker opp.
- Jeg vet ikke hva som da vil skje, om de melder seg ut én for én, samlet, eller om de blir værende i partiet. Uansett er det synd det som nå skjer. Jeg mener at vi ikke er noe gammeldags parti. Vi følger tiden, både innenriks- og utenrikspolitisk. Vi har også de lange linjene i partiet. Nå skal vi i gang med å fornye prinsipp-programmet vårt, og vi håper at Åsnes skal være med på det. Men de møter ikke opp, sier Hansen.
- De mener også partiet sentralt forherliger Stalin-metoder?
- Jeg vet ikke hva de mener med det. Vi har ikke karakterisert Stalins arbeidsleirer som ferieleire. Det er ingen grunn til å legge skjul på at de var harde arbeidsleirer med lite mat. Som det var lite mat ellers i Sovjet den gang.
- Frykter du et brudd med Åsnes-laget?
- Vi frykter det ikke, men beklager det hvis det ender med det, sier Hans Petter Hansen i NKPs sentralledelse.

Artikkeltags