Platesamlerfest

COVER ME: Platemessesjef Håkon Busterud viser fra coveret til LPen «Khartago».
Foto: Hanne Nordhagen Karlsen

COVER ME: Platemessesjef Håkon Busterud viser fra coveret til LPen «Khartago». Foto: Hanne Nordhagen Karlsen

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Hull i platesamlingen fra tidsepoken mellom 1967 og 1975? På jakt etter Frank Zappa-plater på vinyl? Interessert i Beatles, punk, heavy metal eller svensktopper?

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Lørdag er det platemesse i Jønsrudsalen på Folkets Hus i Hamar. Enten du liker musikken din på cd eller vinyl, kan du kanskje være heldig å finne akkurat det du er ute etter.

Tusen zappa-plater

Musikkentusiast Håkon Busterud står bak platemessa. Så langt i år har han kjøpt plater for 60.000 kroner, men det bør helst ikke kona få greie på.
- Nå er jeg nødt til å balansere regnskapet litt, slik at jeg unngår skilsmissestatistikkene, forklarer han.
- Derfor selger jeg noen av Frank Zappa-platene mine.
- Har du gått lei av Frank Zappa kanskje?
- Å nei. Jeg vil fortsatt ha igjen rundt tusen plater, selv etter ryddesalget. Men plateregnskapet vil jo se mye penere ut etterpå.
Håkon Busterud har nemlig en av landets aller største Frank Zappa-samlinger. I 1994 var de utstilt på Høvikodden kunstsenter.
- Mer enn 40.000 mennesker kom og så på platene mine, og det var publikumsrekord, forteller han.
Kunstsentre i flere store europeiske byer var ute etter å gjenta suksessen. Men Håkon sa nei.
- Noen av platene fikk litt tøff behandling, og etter at utstillingen var tatt ned, viste det seg at noen var borte. Derfor takket nei, selv om jeg ble tilbudt 80.000 kroner for å låne bort platene mine.
- Det hadde jo holdt til å kjøpe plater i flere uker?
- Men platene mine kunne blitt ødelagt, og hvis jeg ikke kan høre på dem, er det ikke noe poeng for meg å ha dem. For meg er det kulturopplevelsen som er det viktige med å samle på plater, ikke penger.

Samler og sampler

Platemessa er ikke bare for samlere. Håkon Busterud sier at platemessa er for alle som liker musikk.
- Det vil bli muligheter for å få kjøpt alt fra det helt sære til det helt alminnelige. Jeg regner også med å se unggutter med topplua helt ned på nesa som leter etter hipp hop og funky lyd som de kan sample. Og det vil bli alt fra dyre samlerobjekter til røverkjøp. Det vil være plater å få tak som er verdt opp til 10.000 kroner, og noen vil være til salgs for en tier. Her blir det alt mulig rart, sier Busterud.
Platemessa er for både samlere og dem som vil skaffe seg mainstream musikk for en billig penge. I år har en ny selger fra Eidsvoll Verk blitt med på laget, som har sin helt spesielle vri på utvalget.
- For dem som er interessert i plater fra 1967 til 1975 vil det bli mye spennende å finne på årets platemesse. et blir for eksempel veldig mye bra tysk progressiv rock fra rundt 1971. Det måtte være mye sterk heroin i Tyskland på den tida, forklarer Håkon Busterud.
De siste årene har Vazelina Bilopphøggers svingt seg opp som et band med høy status blant platesamlerne.
- Det er mye av det Vazelina har gitt ut som er så å si umulig å få tak i, sier Håkon Busterud.
- Mange av platene har fått hard medfart, og bærer sterkt preg av å ha vært spilt på fest. Skal ei plate være et samlerobjekt, må det være i god stand. Det gjelder for alle plater, sjelden eller ikke.

Kulturopplevelsen viktigst

Platesamleren er også opptatt av platecovere.
- Det fantastiske med LP-platene, er at coverne er kunstverk i seg selv, synes han.
- Se på dette coveret til «Kartago», et tysk band som ga ut denne plata i 1971. Det kan brettes ut og bli flere meter langt. Jeg synes det er morsomt!
Men om musikken ikke interesserer, kjøper ikke Håkon plata.
- Som sagt, det er musikken og kulturopplevelsen som teller for meg. Det er derfor jeg samler på plater.
For noen år siden var Håkon Busterud i Tyrkia på ferie. Dermed våknet interessen for tyrkisk musikk.
- En av de platene jeg har med virkelig morsomt cover, er tyrkisk. Når du åpner det, spretter det opp en Jethro Tull-figur i papp.
- Forresten, får du med at det er store muligheter for at man kan oppleve tyrkisk magedans lørdag?

Artikkeltags