Gå til sidens hovedinnhold

Sonja (80) driver fortsatt legepraksis

Artikkelen er over 18 år gammel

80-åringen Sonja Strøm i Stor-Elvdal driver fortsatt legepraksis til tross for sin høye alder.

Viljen og pågangsmotet er fortsatt sterkt. Dette til tross for en hard medfart fra myndighetenes side da hun ble fratatt legelisensen. Etter fire års intens kamp vant hun sin store seier: Staten måtte gjøre et skikkelig knefall og be pent om unnskyldning. Hun fikk sin legelisens tilbake og en økonomisk erstatning.

- Ikke gi deg

Derfor kan hun med verdens beste samvittighet åpne sin dør til kontoret og ønske sin trofaste pasienter velkommen.
- Jeg fortsetter min legepraksis så lenge jeg får lov og helsa holder. Hver dag og hver pasient er en utfordring for meg, sier allmennpraktikeren og spesialisten som nylig fylte 80 år.
Med stadige henstillinger fra sine pasienter om at «du må ikke gi deg ennå, vi trenger deg», får hun sine doser med påfyll av anerkjennelse og tillit.
Friskusen driver sin praksis i et miljø som er omgitt av skog og natur som gir henne fred i sjel og sinn. Langt unna det urbane stressmiljøet hun og mannen kom fra i Oslo. De flyttet til Stor-Elvdal i 1978.

Ikke bare solskinn

Livet har ikke bare vært solskinn og glede for henne som ble født i Bergen, vokste opp i Fredrikstad, og fikk sin medisinske utdannelse i Oslo. Senere ble det sykehuspraksis, privatpraksis, videreutdannelse og naturligvis familieliv med sin legeektemann Harald og to døtre. Nå er hun alene etter at mannen døde.
- Harald var god å ha den gangen jeg befant meg i min fortvilte situasjon. Etter en tids grundig gjennomtenkning av min egen situasjon, kom jeg til at en sprøyte med vitaminet B 12 måtte prøves. Jeg ba Harald om å sette sprøyten. Etter at jeg følte at dette hjalp meg, måtte jeg gråte av glede. Dette betydde så uendelig mye for meg og den situasjonen jeg befant meg i, forteller hun.

Spørsmålstegn

Hennes tro på hva B 12 betyr i behandlingen av pasientene, ble for sterk medisinering for det øvrige medisinske miljøet. I disse miljøene kimte alarmklokka. Dr.
Strøm foreskrev B 12-vitaminer i et omfang som gjorde at miljøene rundt henne mente at nå var alle anstendige grenser passert.
Apotek, blodlaboratorium, fylkesleger, andre legekolleger, hjemmesykepleie, Legerådet, Helsedirektoratet og Sosialdepartementet satte spørsmålstegn ved Sonja Strøms dømmekraft som lege. Statens legeråd tok beslutningen etter å ha kommet til at legens oppfatning og teori om vitamin B 12 var et svakt vitenskapelig grunnlag. De som fattet beslutningen, skulle bare ha visst hvor feil de tok.

Lisensen forsvinner

Ifølge VGs omtale av saken i 1994, var årsaken til at hennes legelisens forsvant at hun nektet å oppgi sine spesiell teorier om B 12 vitaminer som et slags universalmiddel for sine pasienters ulike sykdommer.
Tilbakekallingen av legelisensen skjedde på en måte som aldri hadde vært praktisert her i landet. Fylkeslegen kunngjorde med annonser i lokalavisene at Sonja Strøm hadde fått tilbakekalt sin autorisasjon som lege med virkning fra 1. desember 1990. Noen liknende praksis var ikke benyttet før her i landet. Dette kom som et sjokk både på henne og mannen.

Forvirring

- Jeg var sikker i min sak, og hevder fortsatt at B 12 betyr mye for pasienter som får sine sprøyter med dette vitaminet. Dette er et vitamin som er nødvendig for produksjon av røde blodlegemer i benmargen. Mangel av dette vitaminet kan føre til forvirring, depresjon og dårlig hukommelse. I det senere har man gjennom forskning kommet til at et for lavt inntak av dette vitamin gir redusert hukommelse og intelligens hos barn som har fått et strengt vegetarisk kosthold fram til seksårsalderen, sier Strøm.

Byretten

Det som skjedde ble avdekket i full offentlighet. Media fattet naturligvis interesse for saken. TV 2s «Dokument 2» rettet søkelyset mot dopingleger, riksavisene skrev. Ikke minst etter at helsemyndighetene tapte den første legelisens-rettssaken i Norge. Oslo byrett kom til at legen skulle få tilbake retten til å praktisere som lege, samtidig som hun skulle gis en erstatning fra den dato hun ble fratatt lisensen og til hun fikk den tilbake.
Regjeringsadvokaten anket saken og en ny behandling, denne gangen i lagmannsretten, ble berammet. Fire dager før saken skulle opp til behandling kom staten med sitt forslag til forlik som Strøm aksepterte.

Kommentarer til denne saken