I tre dager til ende viser Romanifolket fram sin mangfoldige kultur på Glomdalsmuseet.

Bort med fordommene

- Vi vil ha vekk mytene og alle fordommene. Vi vil vise fram alt det stolte og gode ved Romanifolkets kultur, sier forfatter Britt Karin Larsen fra Hernes i Elverum.
Hun har skrevet en trilogi samt to dokumentarbøker om Romanifolket. I tillegg har hun skrevet barneboken om «Vesle-Hjalmar» sammen med Liv Borge.
I går møtte begge forfatterne under «Bokbadet» på Glomdalsmuseet.
Her fortalte de om sin bakgrunn, om forfatterskapet, om moral og trofasthet og en kultur i blomstring.
- Det er flere av oss som tør å stå fram. Samfunnet er ikke lenger så fordømmende; det er mer aksept og forståelse for vår kultur i dag, sier Liv Borge.

Stor-Johan

Borges tippoldefar var legendariske Stor-Johan. Besteforeldrene på morssiden kommer fra taterslekt i Grue. Selv bor hun i dag i Drammen, men er bevisst sine røtter.
- I barneboka om «Vesle-Hjalmar» er en del av historien slik bestefar fortalte meg den i barndommen. Det er viktig å fortelle historien til nye generasjoner.
Både Liv Borge og Britt-Karin Larsen fullroser Glomdalsmuseets engasjement for å samle Romanifolkets liv og historie.
- Glomdalsmuseet er ikke bare blitt et møtested for oss, det er også i ferd med å bli et senter for hele vår kultur, sier Liv Borge.
Stortinget har bevilget 50 millioner til et tatermuseum ved Glomdalsmuseet. Går alt etter planen vil senteret stå ferdig i 2005/2006.

«Musikk langs landeveien»

Selv om heller få møtte fram til «Bokbadet» i går kveld, håper arrangørene (Glomdalsmuseet og Hedmark AOF) på stort frammøte i dag. Da blir det «Musikk fra landeveien» på utescenen med Lasse Johansen, Elias Akselsen, Laila Yrvum og Harald Juliussen.
- Her kan det komme overraskelser. Nye stjerner kan også dukke opp, sier Britt-Karin Larsen.
Søndag avsluttes Romani-dagene med lysbildeforedrag av Ragnhild Schlüter om de reisendes historie og kultur.