Åse Pedersen på Braskereidfoss er helt hektet på malerier laget av den utflyttede Våler-kunstneren Sigmund Nyberg.

Da Nyberg var på plass på kulturstasjonen i Våler i helga, var selvsagt Åse på plass også. Med seg hadde hun venninnen, May-Liss Sæterdalen, Våler-ordføreren. Også hun har sikret seg noen malerier av Nyberg og har flere på ønskelista.

Stor samling

Åse Pedersen har etter hvert sikret seg en anselig antall Nyberg-malerier. Det er flere originaler og en rekke kopier.

– Jeg kan ikke på stående fot si hvor mange bilder det dreiser seg om. Men det er nok flere enn 20 totalt. Det er flere jeg har lyst til å kjøpe. Men det begynner alt å bli så mange av dem at det snart ikke er plass til flere. De henger over alt hjemme nå. Originalene er i stuene og på kjøkkenet. Det er de rommene som er mest brukt, og jeg liker å kunne se et maleri av Nyberg uansett i hvilket rom jeg oppholder meg i, forteller kunstelskeren på Braskereidfoss.

– Hva er det som er så fascinerende med Nybergs malerier?

– Det er ikke minst bildene med temaet «ut i rommet» som fascinerer meg. Jeg ønsker meg flere av dem. Vi får se. Men det er dette med å ha plass til flere da, for jeg vil helst ikke bytte ut de jeg har hengende framme nå heller.

Pedersen dukker opp over alt der Sigmund Nyberg stiller ut. Ofte blir det kjøp, men det er ikke noen betingelse for at turen til utstillingen skal være vellykket. Det gir mye å se bildene der og da på utstillingen. Så vurderer hun eventuelle kjøp, enten på utstillingen eller etterpå.

– Hvor mye er du klar til å gi for et maleri du liker?

– Vi kan si det slik at det totalt har kostet en del, men at det så absolutt er verd det, sier Åse Pedersen.

Hyggelig med fans

Sigmund Nyberg legger ikke skjul på at han synes det er hyggelig med fans av sine malerier. Ordfører May-Liss Sæterdalen er en annen av dem.

Hun har blant annet et maleri på kontoret, og hun har flere på ønskelista.

– Maleriet av London Bridge er et jeg absolutt og veldig gjerne ønsker meg hjemme på veggen. Men vi får se, jeg får kanskje ha det som et julegaveønske til meg selv, sier hun.

Nyberg har denne sommeren hatt utstilling ved Bondens Kro på Kjellmyra og nå i helga på kunststasjonen i Våler.

På den sistnevnte stilte også sønnen Sindre Nyberg ut en del av sine bilder og tegninger.

– Det er alltid ekstra spennende og hyggelig å komme hjem til Våler og distriktet ellers, sier Sigmund Nyberg, som har hatt en rekke utstillinger i Våler.