Gå til sidens hovedinnhold

Åsnes blir først og best i landet – får 10 millioner til å fullføre bredbåndssatsing

Artikkelen er over 2 år gammel

Når Åsnes kommune våren 2021 har koblet den siste av 3900 husstander til høyhastighets bredbånd, er man bedre rustet enn Holmenkollåsen. Onsdag fikk kommunen beskjed om at fylkeskommunen legger inn til énn million kroner på bordet til fullføringen av utbyggingen.

Fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen og politisk rådgiver Kate Langsethagen kom med det som er en premiering av det arbeidet kommunen og ikke minst de frivillige ute i grendene har gjort i den enrome høyhastightssatsingen Åsnes startet for et par år siden.

– Det er flere kommuner som får midler fra fylkeskommunen, men Åsnes får klart mest fordi det er gjort en så stor og god jobb her. Det er intet mindre enn imponerende, sier Per-Gunnar Sveen.

Rigger for framtida

Utbyggingen av høyhastighets bredbånd i Åsnes er blitt et eventyr om Askeladden på det området som er blitt til den beste i hele kongeriket. Det er rundt 3900 husstander i kommunen, og det gjenstår i øyeblikket rundt 740 husstander. Det vil si at man i øyeblikket har 80 prosents dekning, og de 20 siste skal være på plass på tampen av 2020 – våren 2021.

– Vi rigger for framtida, og det er veldig godt å se at vi hadde en så bra søknad inne om midler nå at fylkeskommunen kommer og bidrar med så mye som de nå gjør. Nå er vi finansielt i mål, men det gjenstår mye jobb. Den finansieringen vi nå har gjør at vi kan sette i gang resten av prosessen mot fulldekning. Nå blir det en anbudskonkurranse i løpet av 2019 som skal gi oss den utbyggeren som vinner. I alt består utbyggingen av bredbånd i Åsnes av seks prosjekter der det er tre ulike i gang på ulike stadier, sier leder for samfunnsutvikling i Åsnes, Otto Langmoen.

Han forteller også at Åsnes kan bli den første kommune i landet, pilotkommune for sanering av all kobber. Det antydet også direktøren i Telenor under et fibermøte i kommunen for få måneder siden.

Åsnes rigger for framtida raskere enn noen annen kommune i landet.

– Høyhastighets bredbånd er i dag like viktig som vann og strøm, så det er imponerende å se hvordan Åsnes har tatt tak i dette og går foran, sier fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen.

Roser grenderådene

Til stede under slippet av den foreløpig siste gladnyheten om fiber i Åsnes, var også to representanter for de områdene som nå står for tur til å få høyhastighets bredbånd, nemlig Åsnes Finnskog og Hof Finnskog.

Camilla Jægersborg fra Åsnes Finnskog og Trond Midtsundstad fra Hof Finnskog kan fortelle om positive møter med beboerne i de områdene når folk fra grenderådene har vært på besøk for å måle hastigheten på dagens internettforhold i områdene.

– Vi hadde ikke kunne gjennomføre dette uten hjelp fra Landsbyen Flisa og grenderådene rundt om i bygda. De har gjort og gjør en kjempejobb. Nå skal vi fram til siste husstanden i løpet av våren 2021, sier rådmann Stein Halvorsen i Åsnes.

Det kan lengst øst i de to områdene være langt mellom husstandene, men den nye datamotorvegen skal fram også dit og i hus.

– Helt klart. Vi skal fram med høyhastighets bredbånd til dit folk bor, sier leder for samfunnsutvikling i Åsnes, Otto Langmoen.

Glad for bidraget fra fylkeskommunen er også varaordfører Kristian Botten Pedersen. Han ga fortjent ros til Otto Langmoen, som har vært og er navet i den eventyrlige bredbåndsutbyggingen i Åsnes.

Vil bety mye

Hasle Traktor på nordsiden av Gjesåssjøen er en stor virksomhet som omsetter for rundt 100 millioner kroner i året, men som har hatt så som så når det gjelder hastighet på bredbånd.

– Det var direkte elendig i lang tid, men er blitt noe bedre. Når den nye utbyggingen kommer rundt Gjesåssjøen, blir det et skikkelig løft for oss. Vi bruker nett til bestillinger, faktureringer og betalinger. Så det er viktig å kunne gjøre dette raskt uten irriterende forsinkelser. Så vi hilser dette prosjektet veldig velkommen, sier Ola Håkonsen i Hasle Traktor.

Fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen og en delegasjon fra Åsnes kommune var på besøk også der onsdag formiddag og fikk høre nærmere om hva utbyggingen vil bety for bedriften.

Ledelsen i Åsnes kommune har stor tro på at 100 prosent dekning også vil gjøre det lettere å få tilflytting og nyetableringer med den internettmotorvegen man nå får. Men aller viktigst blir den for kommunens innbyggere.

Kommentarer til denne saken