Banken lever videre – og nå vil svenskene ha konsert

LEVER VIDERE: Her er et bilde fra Håkon Bankens opptreden på Flisa i 2004.

LEVER VIDERE: Her er et bilde fra Håkon Bankens opptreden på Flisa i 2004. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Med tre forskjellige oppsettinger er Håkon Banken blitt hyllet de siste månedene. Det har vært fem fulle hus, det siste, i alle fall det foreløpig siste, var filmen fra Bankens siste sceneopptreden på Flisa i 2004. Rundt 300 så en lørdag kveld.

DEL

Helt slutt med Banken-hyllest er det ikke. For bandet Expresss, som hadde mange spillejobber med Banken, kunne etter filmframvisningen fortelle at nå vil svenskene ha en konsert med Express i Grönlandsparken i Malung. Der skal de framføre Bankens mange populære låter.

BANKENS BAND: Tor Arne Rønning, til venstre, presenterte Express på scenen, og musikerne er Sigbjørn Rundberget, med mikrofonen, Lars Ole Banken, Roar Sagerud  Trond Vårli og Tor Rønning. Nå skal de til Malung og spille Banken-låter for svenskene.

BANKENS BAND: Tor Arne Rønning, til venstre, presenterte Express på scenen, og musikerne er Sigbjørn Rundberget, med mikrofonen, Lars Ole Banken, Roar Sagerud Trond Vårli og Tor Rønning. Nå skal de til Malung og spille Banken-låter for svenskene. Foto:

– Vi har vurdert litt fram og tilbake om vi er i form og stand til å gjøre det. Vi har kommet fram at vi er det, så det blir Banken-konsert i Malung, fortalte Sigbjørn Rundberget i Express da bandet ble presentert på scenen etter filmen lørdag kveld.

Blir evig populær

De siste månedenes Banken-hyllester viser at Håkon Banken kommer til å bli evig populær. Han er blitt en kultfigur som aldri kommer til å bli glemt, hverken som person eller hans musikk.

PÅ SCENEN: Håkon Banken stortrivdes på scenen under konserten i 2004. Det var ikke alltid han sa ja takk til sceneopptredener.

PÅ SCENEN: Håkon Banken stortrivdes på scenen under konserten i 2004. Det var ikke alltid han sa ja takk til sceneopptredener. Foto:

Filmen som Tor Arne Rønning tok opp under hans siste sceneopptreden lokalt, holder meget bra kvalitet.

– Det kunne selvsagt vært bedre med dagens utstyr. Dette skjedde for 15 år siden, og det var litt forstyrrende vind mens det pågikk. Men dere har sikkert forståelse for det, sa Rønning etter framvisningen.

GLEDET SEG:  Folk gledet seg og var på plass i køen lenge før konsertstart.

GLEDET SEG: Folk gledet seg og var på plass i køen lenge før konsertstart. Foto:

Og det gjorde den fullsatte salen og ga ham solid applaus, takknemlige for at opptaket etter 15 år i en skuff nå ble det med alle.

– Det er en del tilfeldigheter som spiller inn. Jeg fant ut at jeg hadde tatt så mange stillbilder av Håkon at jeg valgte å bruke videokameraet denne kvelden på SolørMartn i 2004. Og når det de siste månedene har vært Banken-feber, tenkte jeg at flere kunne få se opptaket, sier Tor Arne Rønning. Rundt 300 personer så den i Rådhuskinoen kulturhus lørdag kveld.

Sverige og Danmark

At Banken har gått rett hjem over hele landet, har vist seg flere ganger. På nettstedet itromso.no ligger det en utrolig hyllest til Banken, hans vesen og hans tekster.

Mens han var som mest produktiv og i tillegg selv sto på scenen, slo han gjennom med en rekke av låtene i både Sverige og Danmark. I Sverige har man lagt merke til månedene med hyllest i Åsnes og ønsker nå altså å henge seg på den bølgen med en Expres-konsert i Grönlandsparken i Malung.

Der opptrådte Banken og Express sammen under dansbandsveckan tidlig på 2000-tallet foran mange tusen publikummere. Nå vil svenskene høre låtene igjen, låter som Banken skrev sterkt påvirket av sin kjærlighet til og Värmland og Dalarne.

Etter Banken-filmen lørdag kveld inntok svenske Dyess scenen for en halvannentime lang konsert med Johnny Cash-låter. Det var også populært blant publikum.

Artikkeltags