Kunst til glede for Åsnes-innbyggerne - får 800.000 kroner

STOR GAVE: Sparebanken Hedmarks kunstfond gir nå Åsnes kommune 800.000 krober pluss dette bildet til kunst i det offentlige rom. Styreleder Wenche Sæthre Høye overrekker her den første gaven til ordfører Ørjan Bue. Bak fra venstre  leder i samfunnsutvikling i Åsnes, Otto Langmoen, Elida Inman Tjørve, kultursjef, prosjektleder Terje Skymoen og rådmann Stein Halvorsen.

STOR GAVE: Sparebanken Hedmarks kunstfond gir nå Åsnes kommune 800.000 krober pluss dette bildet til kunst i det offentlige rom. Styreleder Wenche Sæthre Høye overrekker her den første gaven til ordfører Ørjan Bue. Bak fra venstre leder i samfunnsutvikling i Åsnes, Otto Langmoen, Elida Inman Tjørve, kultursjef, prosjektleder Terje Skymoen og rådmann Stein Halvorsen. Foto:

Åsnes får 800.000 kroner til kunst i det offentlige rom. Det er Sparebanken Hedmarks kunstfond som er giveren.

DEL

Pengene får kommunen til disposisjon i 2020. Før det skal man finne ut hva slags kunstverk man skal velge.

– Det som er helt klart, er at det skal være noe som alle kommunens innbyggere får mulighet til å se. Det handler om kunst i det offentlige rom, ikke om noe skal pryde et eller annet kontor der folk ikke har tilgjengelighet.

– Vi kommer til å opprette en utvalg med folk fra kommunen, og der vi også kommer til å invitere med giveren, sier leder for samfunnsutvikling i Åsnes, Otto Langmoen.

Bygg eller plass

Langmoen peker på at Åsnes har nye bygg der offentligheten har tilgjengelighet, blant annet beredskapssenteret. Det bygges nytt omsorgssenter på Flisa med en stor aktivitetsavdeling i første etasje. Der vil folk kunne komme og gå. Legesenteret bygges ut og om, og i tillegg er det flere offentlige plasser i kommunen som kan være aktuelle for plassering av det kunstverket som blir valgt.

– Det var Åsnes' tur til å få slike midler nå. Kunst har mye å si for befolkningen, mener vi. Det er som regel mangel på det i hverdagen. I Åsnes ser dere framover og bygger bærekraftige bygninger som trenger kunst, sa styreleder i Sparebanken Hedmarks kunstfond, Wenche Sæthre Høye, da hun overrakte en hilsen og kom med nyheten om at Åsnes får 800.000 kroner til kunst i det offentlige rom.

Gavemidlene kan fordeles på flere forskjellige kunstverk, eller man kan legge et utsmykkingsprosjekt åpent ut på anbud der kunstnere kan melde sin interesse.

Som første kunsthilsen til Åsnes hadde hun med seg en gave i form av maleriet «Takk til deg, min venn». Det er malt av Olaf Storø. Det bildet kan, uten at det er avgjort ennå, havne i det nye omsorgssenteret.

Kunst ikke prioritert

– Når den kommunale pengepotten er liten i nedskjærings- og omstillingstider, er det ikke kunst som blir prioritert i konkurranse med lovpålagte oppgaver. Da er det godt å få en slik gave. Dette skal bli noe alle i Åsnes skal ha glede av. Det fortjener Åsnes-innbyggerne, sier ordfører Ørjan Bue.

Nå skal man bruke resten av 2019 til å finne løsningen om det blir ett – eller flere kunstverk, og hvor det eller de skal plasseres og være lett tilgjengelig.

Kunstfondet har gitt mange gaver i løpet av de siste årene. De er:

  • Kunstverk mellom skolen og rådhuset på Kirkenær.
  • Storelgen ved riksveg 3 i Stor-Elvdal.
  • Kunstverk ved riksveg 3 ved Aukrustsenteret i Alvdal.
  • Kunstverk ved innkjøringen til Trysil sentrum.
  • Kunstverk i Strandgateparken i Hamar.
  • Kunstverk på HAns Børlis plass på Skotterud i Eidskog.

Artikkeltags