Skrudde tiden tilbake – til den gang da Faldaasen skole var nettopp skole

Det knallrøde gamle skolelokalet og skogen snøkledd er idyll god nok. Plasserer man så 50 små og store festdeltakere opp i dette, blir det et perfekt bilde av julestemning med gammeldags snitt. Slik gjør man det ved Faldaasen skolemuseum på Åsnes Finnskog.

DEL

Slik har man gjort det i flere år nå, og det er blitt en udiskutabel suksess. Første året var den gamle skolesalen så knadd at man nesten ikke kunne bevege seg rundt juletreet. Lørdag var det rundt 50 til stede, et passende antall.

Se bilder fra juletrefesten i karusellen øverst i saken!

Tar vare på historien

Det er Åsnes Finnskog Historielag med Turid Myrvold og hennes ildsjeler og medhjelpere som skrur tiden tilbake til da Faldaasen skole, nå skolemuseum, var skole langt til skogs på Finnskogen.

Flere generasjoner er med på disse juletrefestene, og historielaget har så mange ildsjeler som virkelig brenner for å ta vare på denne delen av lokalhistorien at det nok blir en fortsettelse på dette romjulseventyret.

Ekstra flott og stemningsfullt er det når været er som denne gangen med snø på tak og skog og et par kuldegrader.

Ildsjelene i Åsnes Finnskog Historielag starter dagen tidlig når det er dags for juletrefest i Faldaasen. Da smøres mat og lages kakao, og da er det snørydding når det trengs. Og ikke minst skal det fyres opp i det gamle skolebygget. Dette gjør medlemmene i historielaget med liv og lyst. Betalingen de får for innsatsen er å se øynene til de minste deltakerne stråle når det hele starter inne i den gamle skolesalen.

Et velsignet arbeid

Ros og velsignelse ble det da også til ildsjelene som står på fra sokneprest David André Tys, som innledet det hele med en kort andakt der han også snakket om julefeiringen generelt. Tys fikk raskt god kontakt med de minste, og det ble pratet om julepynt og juleverksted som en helt naturlig del av andakten.

Selvsagt skulle det helst vært musikk til sang og gang rundt treet. Det hadde man ikke denne gangen, men Knut Kjeldsen ledet det hele gjennom mange vers med julesanger som forsanger.

Og etterpå var det mat og drikke og nissebesøk før alle kunne reise hjem med nok en juletrefest med gode opplevelser langt til skogs på Finnskogen.

Artikkeltags