Sønsterud kan bli vinneren i Åsnes-valget

VIL BEHOLDE: – Vi har aldri hatt i tankene å legge ned Sønsterud bofellesskap. Vi ønsker tvert i mot å finne en løsning for fortsatt drift i en eller annen form, sier fra venstre Rune Sæørlie(Pp), Liv Borgen(Sp) og Kristian Botten Pedersen(V).

VIL BEHOLDE: – Vi har aldri hatt i tankene å legge ned Sønsterud bofellesskap. Vi ønsker tvert i mot å finne en løsning for fortsatt drift i en eller annen form, sier fra venstre Rune Sæørlie(Pp), Liv Borgen(Sp) og Kristian Botten Pedersen(V). Foto:

Det har vært mange og harde politiske slag om Sønsterud bofellesskap. Nå kan institusjonen bli vinneren etter kommunevalget i Åsnes om en drøy måned. For nå fronter så vel posisjon som opposisjon at de ønsker løsning med fortsatt bruk av bofellesskapet.

DEL

– For oss er ikke det noe nytt at vi ønsker fortsatt bruk av bofellesskapet. Vi har hatt det på dagsorden lenge og akter ikke å mene noe annet om det. Vi har vært klare og ikke til å misforstå gjennom hele fireårsperioden, sier Per Roar Bredvold (Frp) og Frank Bjørneseth (Ap), sistnevnte Aps ordførerkandidat til valget.

– Og vi har ikke endret mening, uansett hva Ap og Frp må si om det. Samarbeidet med Frp røk fordi de ikke ville bygge omsorgsboliger på Flisa, sier Kristian Botten Pedersen (V) i posisjonsgruppen.

– Er et løfte

Bredvold og Bjørneseth understreker at opposisjonens løfte om å kjempe for Sønsterud bofellesskap står ved lag og står støtt.

– Det er et løfte vi har tatt hverandre i hånda for å holde. Noe annet er ikke aktuelt. Det har vi vært og skal fortsatt være, veldig klare på. Det er vel og bra at det bygges et omsorgssenter med 32 leiligheter på Flisa. Men det er nå en gang slik at ikke alle vil flytte rett til Flisa når de ikke kan eller vil bo hjemme lenger. Vi må ha et tilbud til alle. De som bor på Sønsterud bofellesskap stortrives der og understreker at de ikke kan få det bedre. Det må respekteres. Det er ingen grunn til å legge ned noe som fungerer så bra, og der så vel beboere som ansatte trives, sier Bjørneseth og Bredvold.

SKAL BRUKES: – Vi kommer til å stå på for fortsatt liv ved Sønsterud bofellesskap, sier Frank Bjørneseth(Ap) og Per Roar Bredvold(Frp).

SKAL BRUKES: – Vi kommer til å stå på for fortsatt liv ved Sønsterud bofellesskap, sier Frank Bjørneseth(Ap) og Per Roar Bredvold(Frp). Foto:

– Dette blir en valgkampsak?

– Det gjør det ganske sikkert. For vår del er det ikke bare en valgkampsak. Vi har vært tydelige gjennom hele perioden på at Sønsterud skal bestå, sier Frps og Aps topper.

– Er bygningsmassen i god nok stand til fortsatt drift?

– Det blir kanskje behov for noen utbedringer. Men det bør være overkommelig. Det står også en hel andreetasjen i det nyeste bygget ledig. Sju flotte rom er ikke i bruk på grunn av mangel på heis til den delen. Å bruke noen penger på å få på plass en heis der, bør være overkommelig og selvsagt langt rimeligere enn å bygge enda mer. Det bør også være mulig å utnytte de to andre byggene på Sønsterud i langt større grad enn nå, sier Per Roar Bredvold og Frank Bjørneseth.

– Aldri vært tvil

Kristian Botten Pedersen (V), Liv Borgen (Sp), Rune Sørlie (Pp) og Tonje Lillemo (H) understreker på sin side at det aldri har vært noen tvil hos posisjonspartiene om Sønsteruds framtid.

– Vi har aldri endret mening i denne saken, og det er slett ikke riktig at vi ønsket å legge ned Sønsterud bofellesskap. Vi er helt enig om hva vi vil, nemlig at vi skal finne en løsning for å drifte Sønsterud videre i en eller annen form, sier Botten Pedersen, Borgen og Sørlie.

Tonje Lillemo var ikke til stede da vi snakket med de tre andre om saken, men hun har signalisert at hun støtter det de tre andre fra posisjonspartiene sier.

– Det er også grunn til å minne om at Ap, Frp, Radikale Sosialister og SV hadde et flertall på 13–10 etter at Frp forsvant fra koalisjonen. De hadde et slik flertall i tre- og et halvt år og kunne hvis de ville fremmet et forslag om Sønsteruds framtid og fått flertall for det. De kunne styrt hele denne prosessen med sitt flertall uten å ha ordføreren. Men det har de av en eller flere grunner ikke gjort, sier Rune Sørlie (Pp).

De tre fra posisjonspartiene er oppgitt over innlegg på Facebook de siste dagene om at posisjonen ville legge ned Sønsterud bofellesskap. De har også tilbakevist det på Facebook.

– Vi skal tvert imot finne en løsning for fortsatt bruk. Det er helt nødvendig at vi har et alternativt bosted for dem som ønsker å bo slik i kortere eller lengre perioder når de ikke lenger kan bo hjemme. La det ikke herske noen tvil om at vi vil beholde Sønsterud som et boalternativ, sier representantene for posisjonspartiene.

Botten Pedersen viser til vedtak i kommunestyret 5. desember i 2016, der det heter:

"Kommunestyret vedtok enstemmig Utvalg for helse,pleie og omsorg sin innstilling:

Forslag fra Per Roar Bredvold: "Sønsterud bofellesskap driftes videre ,ed 12- 19 plasser til ny omsorgsbolig ved Kjølen Nedre er ferdig.

Videre drift etter ferdigstillelse av ny omsorgsbolig, vurderes og forsøkes drevet videre i kommunal regi, men gjerne i samarbeid med lag/foreninger/organisasjoner/ stiftelser, eventuelt private med flere."

– Dette viser klart og tydelig at det var enighet om videre drift ved Sønsterud i en eller annen form, sier Botten Pedersen.

Artikkeltags