– Staten har forsømt seg i snart 40 år nå

ILLE: – Staten har aldri tatt sitt ansvar, så problemet vil bare vokse, sier Ørjan Bue.

ILLE: – Staten har aldri tatt sitt ansvar, så problemet vil bare vokse, sier Ørjan Bue. Foto:

At ulveproblematikken sprer seg stadig lenger inn i landet, bør ikke være overraskende for noen. – I snart 40 år har Åsnes og Solør ellers opplevd avvikling av sauebruk og gjengrodd naturlandskap, sier Åsnes-ordfører Ørjan Bue.

DEL

– Det har gått like lang tid som myndighetene ikke har gjort noe for kompensere for de tap vi har hatt i form av næring og bruk av utmarka til beiting. For meg er det ikke overraskende, men veldig skuffende at myndighetene sier det samme nå som for 40 år siden, men ikke tar sitt fulle ansvar. Det er hele tiden snakket om å finne midler og løsninger uten at det har skjedd. I stedet snakker myndighetene om at det er mindre tap av sau på utmark på grunn av rovdyr. Det er skremmende at de ikke har fått med seg at det skyldes av det knapt finnes sau igjen i våre områder. sier Bue.

Avlatspengene

Når det gjelder de 20 millioner kroner som myndighetene har satt av til kommuner som lider av rovdyrproblemer, er det sterkt delte meninger om man skal ta imot de pengene. Penger som mange direkte karakteriserer som avlat.

– Jeg støtter utspillet fra ordførerne i Elverum og Trysil om å bruke av disse pengene til en uavhengig sjekk av genetikken i ulvebestanden i Norge. Jeg vil også foreslå for kommunestyret i Åsnes at pengene, hvis Åsnes får noen, blir brukt til de jaktlagene som skal stri med jakt når det er aktuelt, sier Åsnes-ordføreren.

– Fælt å se på

Bue synes det er fælt å se på de dyretragediene som nå utspiller seg langt utenfor ulvesonen.

– Det har vi gjort i snart 40 år i Åsnes og grensestrøkene ellers mot Sverige. Vi har følt problemene på kroppen som de første, og vi vet hvilke problemer og lidelser dette fører med seg. Det har aldri vært fornuft i dette. Men slik myndighetene har håndtert problemet, bør det ikke komme overraskende på noen at problemet vil vokse raskt og spre seg like raskt til stadig større områder. Og det verste er at staten aldri har tatt sitt ansvar for verdiene som er gått tapt i lokalsamfunnene på grunn av rovdyrproblemene, sier Ørjan Bue.

Han peker på at kulturlandskap gror igjen. Dyr på utmarksbeite er den reneste matproduksjonen vi har, og miljødepartementet og miljøorganisasjonene burde være veldig stolt av det og sørge for at det kan fortsette. I stedet avvikles sauehold, småbruk og utmark gror igjen. Det er ikke mening i det, sier Åsnes-ordfører Ørjan Bue.

 

Artikkeltags