Uværsskyer over korn og poteter: – Høsten blir en utfordring

IKKE MER NÅ:  – Nå har i fått vann så det mer enn holder. Vind og sol vil til nå skal vi få opp korn og poteter i høst, sier bonde Ola Andreas Trongaard i Åsnes. Men fortsatt er det truende skyer i bakgrunnen.

IKKE MER NÅ: – Nå har i fått vann så det mer enn holder. Vind og sol vil til nå skal vi få opp korn og poteter i høst, sier bonde Ola Andreas Trongaard i Åsnes. Men fortsatt er det truende skyer i bakgrunnen. Foto:

– Avlingene er ganske bra. Spørsmålet nå er om vi får det av i tide. Legde er i ferd med å bli et problem. Nå trenger vi sol og vind så det tørker såpass at vi kommer oss ut på jordene uten å bli sittende fast.

DEL

Det sier bonde Ole Andreas Trongaard på Lauta i Åsnes. Første gang vi snakket med ham om utsiktene i sommer, var det en lang tørkeperiode og ønske om regn. Andre gangen vi sjekket forholdene så det avlingsmesse utrolig lovende ut. Nå truer uværsskyene jordbruket over store deler av Østlandet.

– Det står fortsatt utrolig mye kornåkre igjen som snart bør høstes. Det har sett veldig lovende ut før de tre siste ukene med mye regn, sier Trongaard.

Blir utfordrende

Det kornet Trongaard har fått i hus og levert hadde en vekt på 580 kilo per dekar og hadde en vannprosent på 13- til 14 prosent.

– Det er sjelden vi har slike avlinger. Nå blir det utfordrende å få av det som er igjen. Vi må regne med en vannprosent på 20 – til 25 på det som skal skjæres utover høsten. Det betyr at det blir stort behov for tørking, og de som har egen tørke, bør bruke den maksimalt for å avlaste siloen. Det har endret seg radikalt siden første gang vi så på forholdene og så inderlig ønsket oss nedbør. Nå har vi fått mer enn nok. Tørken kan mange bønder gjøre noe med ved å vanne. Regnet kan vi ikke stoppe. Nå må vi bare krysse fingrene og håpe at det snur til sol og vind. Men det blir nok langt ut i oktober før vi har fått korn og poteter i hus. Og da blir det ikke mange timene om dagen det blir mulig å kjøre skurtreskeren. Morgentåke og høy luftfuktighet vil gjøre at det kan bli bare et par – tre timer midt på dagen med skuronn, sier Ole Andreas Trongaard.

Må ha trua

Å komme seg ut på søkkvåte jorder med tunge maskiner blir også en utfordring. Det samme blir å få av det som etter hvert er blitt legde i både bygg og havre som nå også begynner å gro. Og mye poteter kan drukne fordi de ikke får tilførsel av oksygen på grunn av alt vannet.

– Men vi må ha trua, trua på at vi skal få avlingene i hus. Har vi ikke det, blir det ekstra ille og tungt. Med såpass gode avlinger det blir, vil det være veldig kjedelig om mye blir stående igjen ute uhøstet. For det er ikke hvert år det lager seg til med avlinger så gode som nå, sier Ole Andreas Trongaard.

Blir hektisk

Mottaksansvarlig ved Fiskå Mølle Flisa, Ole Nyland, forteller at man der er klar til å sette på alt mulig mannskap ved mottaket når det forhåpentligvis vil renne inn med korn de nærmeste ukene.

– Det vi har fått inn så langt er av meget god kvalitet. Vi får virkelig håpe at det blir skuronnvær framover nå, og at bøndene klarer å komme seg ut på de bløte jordene med tunge maskiner. Vi må uansett regne med at det kommer inn framover vil ha en forholdsvis høy vannprosent. Det er ikke så mange av de store kornprodusentene som har egne tørker. Det betyr at vi nå får en ekstra tørkejobb. Mest trolig blir det å halvtørke det som kommer og så legge det på vent til videre tørking senere, sier Nyland.

Artikkeltags