(Hamar Dagblad)

– Barna lærer kortvaner av foreldrene sine, så hvis det er slik at foreldrene låner vekk bankkortet sitt og oppgir PIN-kode, så virker det som om dette er helt greit. Og det er det jo ikke. For bankkortet ofte et ID-kort, sier salgssjef Camilla Kløvstad Grønvold i Sparebank 1 Østlandet på Hamar.

Fraråder utlån

Det er Kantar TNS som har gjennomført undersøkelsen for Sparebank 1 Østlandet, som viser at en av fem foreldre i Hedmark låner bort sitt eget bakkort til barna.

Å låne bort sitt eget bankkort til barna når de skal kjøpe seg noe eller være borte fra hjemmet, er noe banken fraråder på det sterkeste.

– Det kan gi økt risiko for kortsvindel og identitetstyveri, noe det er høysesong for i sommerferien. Og ved å låne ut kortet gir du barnet tilgang til mer penger enn det som ofte er nødvendig, sier Kløvstad Grønvold.

Over 150.000 nordmenn har opplevd å få identiteten sin stjålet de siste to årene, de fleste ved at noen har kjøpt en vare eller tilsvarende i deres navn på internett.

Med økt kortbruk i sommermånedene øker også risikoen for svindel.

– Bankkortet ditt er et ID-papir, og får uvedkommende tak i informasjonen som ligger der kan de handle, tømme kontoen, ta opp nye lån eller anskaffe et kredittkort i ditt navn. Selv om norske forbrukere i stor grad er beskyttet mot økonomisk tap i svindeltilfeller, er det svært ubehagelig bli utsatt for identitetstyveri. Det kan også være krevende og ta mye tid og ressurser å få ryddet opp.

– Skaff eget kort

– Hva bør man gjøre?

– Nå har det blitt veldig lett å skaffe et eget bankkort til barnet ditt. Vi har bankkort helt ned til seks år. Det er mange muligheter til å anskaffe seg egne kort, påpeker Kløvstad Grønvold.

Alternativet er kontanter, men banken mener kort er det beste:

– Fordelen med kort er at du får dekket tapet dersom barnet skulle miste det. Et bankkort for barn er heller ikke et gyldig ID-papir, ettersom det kun har kortholders navn og kontonummer på seg.

Og når kortet er anskaffet er det viktig å sette seg ned å ta en kortprat:

– Vi anbefaler alle foreldre å snakke med barna sine om hva som er trygg kortbruk, og trene på dette sammen.