Sjekk om refleksen din har gått ut på dato

REFLEKSDAGEN: 17. oktober er refleksdagen i år. En refleks øker sjansen for å bli sett i høstmørket.

REFLEKSDAGEN: 17. oktober er refleksdagen i år. En refleks øker sjansen for å bli sett i høstmørket. Foto:

Dårlige reflekser kan være trafikkfarlig, skriver Tryg Forsikring. Akkurat som mat, så kan reflekser gå ut på dato.

DEL

Vi er allerede inne i den mørke høsttiden, og det er fort vanskelig sikt for bilister om kveldene. Nå ber NAF og Tryg om at alle sjekker sine reflekser, og skaffer seg nye om det trengs.

– Dette fordi man oppfører seg annerledes når man tror man er beskyttet mot refleks. Ifølge veimyndighetene har refleks en levetid på vel tre år. Reflekser på barn får ofte hard medfart gjennom lek. Og har du som voksen refleksen i lomma sammen med bilnøkler, blir det ofte så mye riper i refleksen at effekten forringes betraktelig. Hjemme hos oss bytter vi reflekser hver høst, sier Espen Opedal, leder for Tryg Forsikring.

Torsdag 17. oktober er det den nasjonale refleksdagen, og det er i denne anledning at både NAF og Tryg vil gjør folk ekstra oppmerksomme.

– Alle slitte reflekser har redusert virkning, også integrerte reflekser i barne- og treningsklær som ofte er utsatt for slitasje gjennom røff bruk, og som vaskes ofte. For å sjekke om refleksen fremdeles er god bør du teste de ut i et mørkt rom. Lys på refleksen med en lommelykt og sammenlign med en ny refleks. De som reflekterer lyset dårligere bør skiftes ut, sier Opedal.

I en pressemelding fra NAF, informerer de at det hjelper lite om barna dine har reflekser eller refleksvester på seg, om du som voksen ikke har det. Da blir man fort en del av mørket rundt barna.

- Spesielt ved siden av barna som lyser opp blir det tydelig at du selv nærmest usynlig uten refleks i høstmørket, sier kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste.

En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet, står det i pressemeldingen.

NAF anbefaler også en standard man bør forholde seg til, ved kjøp av reflekser.

Skal du kjøpe vest, bånd eller brikke burde du se etter CE-standard EN13356 eller EN1150. Det garanterer en minimumsstandard for refleksjon.

Undersøkelser foretatt av Trygg Trafikk viser at kun 4 av 10 voksne bruker refleks. Dårligst er voksne menn i alderen over 30 år. Flinkest er barn.

Artikkeltags