Gå til sidens hovedinnhold

Bedriftseier i Elverum: – Håper tilsvingen skrotes for godt

Styreleder og hovedeier Erik Østbye i Brødrene Østbye AS i Elverum håper tilsvingen mellom Rørosbanen og Solørbanen aldri blir bygd. – Men det verste som kan hende, er at området blir regulert uten at det skjer noe. Det vil ramme både bedrifter, ansatte og huseiere hardt, sier han.

For abonnenter

I gjeldende NTP (nasjonal transportplan) ligger det inne både elektrifisering av jernbanestrekningen Hamar-Elverum-Kongsvinger og en tilsving mellom Rørosbanen og Solørbanen i Elverum.

Prosjektene skulle sørge for at tømmertogene, som kommer nedover Gudbrandsdalen, skulle kunne kjøre strake vegen ut av landet uten at togene må snu i Elverum og Kongsvinger, som i dag, og uten at det må kjøres med diesellokomotiver mellom Hamar og Kongsvinger.

Kjøretiden ville bli redusert med 1,5 timer for et godstog mellom Hamar og Kongsvinger.

Tatt ut av NTP

Selv om Elverum kommune er i gang med å regulere området på Vestad, ser det ut til at tilsving og elektrifisering ikke blir noe av. Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) har opplyst til Østlendingen at disse prosjektene er tatt ut av forslaget til ny NTP, som Stortinget skal behandle i juni i år.

Tilsvingen har ført til mye usikkerhet både for bedrifter og ansatte i Vindheiavegen og Industrigata og for huseiere i Vindheia boligområde. Brødrene Østbye, som produserer og forhandler betongvarer, er en av bedriftene som vil bli berørt av tilsvingen.

Les også

Det blir ikke tilsving likevel – Elverum-ordføreren raser

Frykter båndlagte eiendommer

Styreleder og hovedeier Erik Østbye sier til Østlendingen at han nå håper at tilsvingen blir skrinlagt for godt. Han er samtidig helt klar på at det verste som kan hende, er om kommunen likevel regulerer området for tilsvingen, men at ingenting skjer.

– Da sitter både bedriftseiere og huseiere med båndlagte eiendommer uten mulighet for erstatning. Hvis tilsvingen blir tatt ut av NTP, noe jeg håper, må også Elverum kommune avbryte arbeidet med reguleringsplanen, sier Østbye. Han legger ikke skjul på at det beste for Brødrene Østbye AS er å bli værende i Industrigata på Vestad. Han håper hele tilsvingprosjektet skrotes.

– Vi har en nesten ny fabrikk, som sto ferdig så sent som i 2012. Bedriften går godt, og vi har også klart oss bra gjennom koronaperioden, ikke minst takket være de ansatte som på en veldig god måte har fulgt opp alle smitteverntiltak. Det beste for oss er om tilsving og reguleringsplanarbeid legges bort for godt, konkluderer han.

Les også

Planene er skrinlagt, men Thomas (40) tør ikke juble: – Folk flytter og det er mye usikkerhet

Kommentarer til denne saken