Gå til sidens hovedinnhold

Bendik Hofseth skal spille på stupetårnet

Artikkelen er over 2 år gammel

Bendik Hofseth er årets artist under den tradisjonsrike Soloppgangkonserten fra stupetårnet i Hamar.

10. august står Bendik Hofseth sammen med fire musikere på stupetårnet i Hamar klokka 05 om morgenen for å levere en stemningsfull start på morgenen.

– En unik utfordring. Jeg liker slike. Siden musikken min også er improvisert, vil omgivelsene nødvendigvis spille inn, sier Hofseth om utfordringen han fikk å spille på stupetårnet i Hamar i august.

Stemningfull start

Det er ikke første gang artisten spiller på et unikt konsertsted:

– Jeg har gjort lignende ting før: Spilt inne i grotta Kirkhellern på Trænafestivalen, i dryppsteinsgrotter i Sør-Afrika med Ray Phiri (medvirket blant annet på Paul Simons Graceland, red anmerk). Jeg har også spilt over Hardangerfjorden hengende i strømkabel. Et par år spilte jeg konsert i borggården til Draculaslottet i Transylvania og solnedgangskonserter, som i Hamar, var jeg med på i Mumbai sammen med indiske musikere og et publikum på 30.000 mennesker, forteller Hofseth.

Bendik Hofseth er en svært anerkjent musiker. Han blander jazz, rock, samtidsmusikk, folkemusikk og blues.

Det er fjerde gang at en artist stiller langs Mjøsa i Hamar grytidlig om morgenen (i fjor måtte konserten flytte inn i Hamardomen på grunn av sterk vind).

Med Hofseth som trekkplaster er styremedlem i Festspillene i Elverum, Tor Rullestad, og kultursjef Morten Midtlien sikre på at året Soloppgangkonsert blir en suksess.

– Det har vært mellom 1.000 og 2.000 på konsertene. Vi er ganske trygge på at vi har truffet blink også i år. Hofseth passer veldig godt innenfor konseptet vårt: En glimrende jazzsaksofonist, komponist og sanger, som etter hvert har beveget seg inn i et spennende poplandskap, sier Rullestad.

– Hofseth kler denne arenaen og dette konseptet optimalt. Det er noe med det som skjer når byen våkner og det er soloppgang over Mjøsa, kombinert med stemningsfull musikk av høy kvalitet, sier Midtlien.

Rullestad glemmer ikke den første stupetårnkonserten i 2016, da Ole Edvard Antonsen sto for den musikalske opplevelsen:

– Det kom et brudepar som valgte å bruke bryllupsnatten på å være med på konserten. På sidelinjen, bak et tre, sto de der, i dress og brudekjole, og observerte det hele på avstand. Det var spesielt å oppleve, forteller Rullestad.

Mjøsa fyltes opp med båter og kajakker fra skuelystne. Og solen brukte en halvtime på å klatre opp over horisonten.

– Vi trodde ikke at det skulle komme mange folk på disse konsertene, for det er jo grytidlig med konsertstart klokka 05. Men det er kanskje det som gjør at så mange vil komme: En stemningsfull konsert på et av Hamar største ikoner, stupetårnet.

Gammelt og nytt

I 1991 kom Bendik Hofseths første plateutgivelse, «IX». Han valgte et pop/rock format for sin musikk og framsto mer som vokalist enn saksofonist. I mars 93 kom Bendik Hofseth med sitt andre solo album, «Amuse Yourself», som også fikk en strålende mottakelse.

I 2018 slapp han ut «Atonement», som representerer den formen han og bandet har landet på:

Jazz med fordomsfrie innslag fra andre sjanger.

– Lager du en egen spilleliste for konserten på Stupetårnet, Hofseth?

– Jeg tenker at det blir en blanding av gammelt og nytt og også noe spesiallaget for anledningen.

 

Tidligere Soloppgangkonsert-artister:
2016: Ole Edvard Antonsen
2017: Bugge Wesseltoft
2018: Mari Boine

Soloppgangskonserten er et samarbeid mellom Hamar kommune, Norsk Tipping og Festspillene i Elverum.

Det blir kaffe og noe å bite i for dem som møter opp, fra sponsorene av konserten.

Kommentarer til denne saken