Gå til sidens hovedinnhold

Ber menighetene vurdere utsettelse av vårens konfirmasjoner

Biskopene ber menighetene om å vurdere å utsette vårens konfirmasjoner til høsten, på grunn av den usikre koronasituasjonen.

– Biskopene har fått mange spørsmål om det er mulig å gjennomføre vårens konfirmasjoner, og ser at det er store lokale variasjoner i smittetrykk og restriksjoner. Derfor anbefaler vi menighetene å gjøre egne vurderinger ut ifra situasjonen hos seg, sier preses Olav Fykse Tveit i en pressemelding torsdag formiddag.

Han er den ledende biskopen i Den norske kirke.

Avisa Dagen var først ute med å omtale biskopenes anbefaling.

Ber menighetene legge planer

– Det er usikkert når regjeringen åpner for mer aktivitet, og hvilke tiltak som vil gjelde utover våren på grunn av forsinket vaksinering og nye mutasjoner. Derfor bør menighetene legge lokale planer og vurdere om det er nødvendig å utsette konfirmasjonene, sier Fykse Tveit.

I 2019 ble 54 prosent av landets 15-åringer konfirmert i Den norske kirke. En stor andel av konfirmasjonene skjer mellom april og juni. Dette påvirker derfor mange familier.

– Det er ingen som ønsker å utsette konfirmasjonene. Dersom kirken lokalt vurderer at det er nødvendig, er det bedre for konfirmantene og deres familier å få beskjed tidlig, sier Fykse Tveit.

Biskopene vil sammen med Kirkerådet kontakte departementet for å etterspørre forutsigbare rammer for våren.

Menighetene bestemmer

Dagen skrev onsdag at Birkeland menighet i Bergen, som er en av landets største, har valgt å utsette vårens konfirmasjoner til høsten.

Torsdag og fredag er det kirkerådsmøter. Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin, tror konfirmasjonsutsettelsene vil bli drøftet der.

– Men til syvende og sist er det ikke biskoper eller kirkeråd som bestemmer, men menigheter og menighetsråd, sier Nordhaug.

Kommentarer til denne saken