Politiets datasystemer nede et halvt døgn

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Politiet var uten tilgang til viktige datasystemer i elleve timer mandag kveld og natt til tirsdag. Uten tilgang til viktige registre måtte penn og papir tas i bruk.

DEL

En feil med sentralt nettverksutstyr i politiets datasystemer førte til at store deler av systemene gikk ned mandag, melder NRK. Dermed ble ansatte i etaten avskåret fra å søke i viktige registre og foreta bakgrunnssjekk i sitt arbeid i hele elleve timer.

Nødnettet og telefoni fungerte heldigvis som det skulle, men viktig dataverktøy var nede i timevis. I 7-tiden tirsdag morgen opplyste seksjonssjef Asbjørn Rønnestad i Politidirektoratet at om lag 95 prosent av systemene var oppe igjen.

Alvorlig bekymring

Også kartsystemet som viser hvor politiets tjenestebiler befinner, ble satt ut av spill.

– Dette er et system vi bruker hver dag, og som vi er avhengige av. Det er et viktig arbeidsverktøy, men det går ikke ut over liv og helse for publikum om det er ute, uttalte politiinspektør Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NRK mandag kveld.

Høyres justispolitiske talsperson, Anders B. Werp, er bekymret og mener feilen viser en alvorlig sårbarhet.

– Vi må forvente at kritisk infrastruktur i politiet har både utholdenhet og stabilitet. Når viktige deler av politiets datasystemer er ute av drift i elleve timer, skaper det alvorlig bekymring for om dette systemet er robust nok, sier Werp til NTB.

– Uakseptabel svikt

– I verste fall kunne det ført til at kriminelle fikk slippe unna i dette tidsrommet, fordi politiet ikke hadde tilgang på informasjon.Vi kan ikke akseptere svikt i politiets kritiske infrastruktur, legger han til.

Han understreker samtidig at regjeringen tar digital sårbarhet på dypeste alvor.

– Nedsettelsen av utvalget for digital sårbarhet, og oppfølgingen av dette har høy prioritet, presiserer han.

Artikkeltags