– Det er stor konkurranse, så man må øve mye og jobbe hardt, og det er jeg klar for å gjøre, sier Bernhard Sekkelsten (20) fra Rena.

Han er en av få som fikk muligheten til å spille med Ungdomssymfonikerne, som åpnet årets Festspill i Terningen Arena fredag kveld.

– Det er utrolig kul musikk så man blir veldig motivert til å spille.

Festspillene i Elverum arrangeres i år fra 5. – 13. august.

Sykler rundt i byen

Ungdomssymfonikerne er kjent for sin høye musikalske kvalitet, og blir regnet blant de beste i sitt slag i Europa. Hvert år settes orkesteret sammen gjennom rekruttering av musikkstudenter i alderen 18–28 år. Gjennom prøvespill rekrutteres høyt kvalifiserte musikkstudenter fra hele Norge, og også fra nordiske og europeiske studiesteder.

– Det var et prøvespill som var litt krevende, men det gikk jo fint, smiler Bernhard.

Helt siden oppstarten i 1973 har Ungdomssymfonikerne arrangert sommerkurs i Elverum og er en av grunnpilarene i Festspillene i Elverum. Det er ikke ofte det er lokale musikere med i ungdomsorkesteret.

I snart en uke har Bernhard og de andre talentfulle ungdommene syklet mellom Folkehøgskolen i Elverum og Terningen Arena for å øve på den store musikken de skal spille i løpet av de neste ukene.

– Det er viktig å holde fokus og telle, og det blir lange dager og mye øving, men jeg blir ikke lei. Det er det her jeg har lyst til å gjøre, sier han.

Stort for en lokal gutt

Bernhard kommer fra en musikalsk familie på Rena, hvor alle spiller flere instrumenter.

– De synes det er stas, og jeg synes det er veldig kult jeg også. Jeg har jo vokst opp med dette her, forteller han.

– Jeg begynte sånn smått når jeg var fire med å spille fiolin. Det er det som er hovedinstrumentet.

Hans første møte med symfoniorkester var på ungdomsskolen. Det synes han var stas.

– Det var ganske stort for meg, forteller 20-åringen.

– Da møtte jeg mange folk på min alder som drev med det samme som meg. Når man kommer fra Rena opplever man ikke så mye store ting som dette her, og det er veldig kult å få oppleve. Det er noe som føles veldig fjernt når man bor på Rena.

Siden den gang har han øvd masse, spilt med flere orkester og beundret musikken.

– Det er veldig gøy å ta del i noe der alle har en rolle som spiller like mye inn som alle andre. Alle er like viktig.

Flere konserter

Om få uker flytter Bernhard til Bergen for å ta en bachelor i utøvende musikk på Griegakademiet.

– Det blir veldig spennende, og jeg er spent på hva jeg møter. Det er ny by, ny lærer. Det blir mye nytt, men det skal gå fint, sier han.

Før han flytter, skal han de neste dagene spille konserter i både inn- og utland med Ungdomssymfonikerne. Flere av dem er i forbindelse med Festspillene.

– Det blir mye reising. Hele kurset varer i tre uker, også øver vi på nye ting som vi spiller.

Stor musikk

De ulike repertoarene Ungdomssymfonikerne spiller sammen er krevende, men også veldig spennende å sette seg inn i, mener Bernhard.

– De to største verkene vi spiller har to historier som er lett å høre gjennom musikken. Det ene er utrolig romantisk musikk, masse kjærlighet, mens det andre handler om offer og ritualer og man hører at det her er helt grusomt, og det er tøft.

– Men det er ikke bare det, men også de melodiene, harmoniene og rytmene som er i musikken som er så utrolig stort og veldig forskjellige fra hverandre. Det er veldig kult å høre på.

Bernhard er sikker på at dette er noe han vil gjøre mer av.

– Dette er første gangen min, men jeg tenker å være med flere ganger ja.

– Musikkglede i byen

Fredag kveld åpnet Ungdomssymfonikerne Festspillene i Elverum med tale fra styreleder i Festspillene Janne Langaas, ordfører i Elverum Lillian Skjærvik og forfatter og kulturrådsleder Sigmund Løvåsen.

Løvåsen fikk æren av å åpne Festspillene og fikk samtidig det ærefulle oppdrag å henge opp G-nøkkelen.

I tradisjon tro startet konserten med et samspill mellom Ungdomssymfonikerne og Elverum Mannskor i en framføring av «Elverumssangen». Publikum reiste seg og sang med.

Videre loset dirigent Tabita Berglund sammen med Ungdomssymfonikerne publikum gjennom åpningskonserten i Terningen Arena fredag kveld.

Den neste uken spilles flere klassiske konserter i flotte lokaler rundt omkring i Elverumsregionen. Flere kunst- og musikkopplevelser for store og små, ute og inne.

Festspillene i Elverum arrangeres i år fra 5. – 13. august.

– Musikkglede i byen vår i litt over en uke, sier ordfører Lillian Skjærvik.