Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotekarbeider Elise fikser smittevernutstyr

– Hverdagen min ser litt annerledes ut, sier Elise Kristensen. Vanligvis jobber hun ved Hamar bibliotek. Nå ringer hun og kollegene rundt til bedrifter og fikser smittevernutstyr.

Til vanlig er Elise Kristensen publikumsveileder ved Hamar bibliotek, men de siste dagene har hun og hennes kolleger fått nye arbeidsoppgaver: Å søke overalt etter smittevernutstyr for å bekjempe koronaviruset.

Skaffet mye utstyr

– Jeg har en liten pause fra hjemmekontoret og er ute og sykler med ungene, sier Kristensen på telefon til avisen.

Koronaviruset har snudd opp ned også på hennes hverdag.

Medarbeiderne på Hamar bibliotek er tatt ut av tjeneste i og med at Hamar bibliotek er stengt. I stedet har kommunen gitt de et viktig oppdrag: Søk overalt etter utstyr som behøves til koronabekjempelsen.

– Vi sitter og googler frenetisk, prøver å finne utstyr der det kan være noe å hente. Så ringer vi og tigger, sier Kristensen og ler.

– Jeg har fått litt «blod på tann», og står på litt ekstra for å skaffe mest mulig.

Så langt har Elises stå-på-holdning gitt resultater.

Hun er overrasket over at hun har klart å finne store mengder av smittevernutstyr og annet utstyr som man trenger til de midlertidige legevaktene ved Vikingskipet og i Brumunddal og til sykehjemmene.

– Geno har kommet med firetusen smitteverkdrakter, Tine 700 ... Veterinærer tilbyr utstyr som de har liggende. Det doneres alt fra masker og bord til desinfeksjonsvæsker til overflater. Målet mitt er å få tak i mest mulig på kortest mulig tid.

– Bedriftene jeg ringer opp er veldig hjelpsomme. Selv om kommunen tilbyr seg å kjøpe utstyr, så er det mange som gir bort gratis for å bidra til dugnaden.

– Hva tenker du om det?

– Helt fantastisk og utrolig hyggelig! Jeg må få lov til å si «tusen takk».

Anbefaler Faldbakken

– Hvordan er det for deg at biblioteket er stengt?

– Alt er veldig rart, men jeg forstår grunnen til at man stengte biblioteket. Den dagen vi stengte dørene var det noen som sto utenfor med langt blikk.

– Jeg tror det er mange som savner oss. Samtidig møtes vi med forståelse.

Hun råder bokelskere i Hamar-regionen til å laste ned appen BookBites, hvor man kan bruke sitt lånekort for å låne bøker digitalt.

– Folk har nå en gylden mulighet til å komme seg gjennom bøker de har fått i gave eller som ligger i kjelleren. Jeg vil si at dette er den perfekte anledningen til å bli kjent med noen av litteraturens store klassikere, sier Kristensen.

– Til slutt, har du noen boktips til folkene som sitter hjemme?

– Jeg har nettopp lest ferdig Matias Faldbakkens nyeste bok, «Vi er fem». Den er veldig morsom og samtidig litt guffen og lett urovekkende. Også har den litt «hedmarkschwungen» over språket som mange i vårt område nok vil glede seg over.

– Når det gjelder klassikere så for jeg dra fram «På sporet av den tapte tid» av Marcel Proust. Eller Hermann Hesses «Siddharta», som mange har liggende et eller annet sted.

– Ellers har Hamar bibliotek sin egen YouTube-kanal, der man kan få gode tips.

Kommentarer til denne saken