– Vask ryggekameraet og unngå kollisjon

SKITTENT KAMERA: Et skittent ryggekamera kan sette deg i kjipe situasjoner dersom du ikke er obs.

SKITTENT KAMERA: Et skittent ryggekamera kan sette deg i kjipe situasjoner dersom du ikke er obs. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– NAF anbefaler at du rygger inn når du parkerer. Da vil en liten dusj med vann på ryggekameraet redde deg fra en kjedelig situasjon på parkeringsplassen, sier Nils Sødal.

DEL

Sødal er senior kommunikasjonsrådgiver i NAF og sier at et skittent ryggekamera ikke er til å stole på i parkeringshuset.

På denne tiden av året er det fort føre at ryggekameraet blir skittent med sølete og slapsete veger. Da er det ekstra lurt å sørge for at det er rent.

Hvis ikke, kan det gi følelsen av falsk trygghet.

– Gode hjelpemidler fritar ikke sjåføren fra å bruke eget blikk. Er ryggekameraet skittent, må du bruke speilene for å sørge for å komme deg inn på parkeringsplassen, sier Sødal.

Noen biler har ryggekamera som er skjult når de ikke er i bruk. Da slipper du å tenke på å holde det rent. Ryggekameraene som ikke er skjulte vil derimot fort bli skitne av søle, salt, slaps og snø. Da er det viktig å hjelpe hjelpemiddelet.

– Har du en liten sprayflaske med vann eller væske som ikke fryser, kan du spraye kameraet godt og så tørke forsiktig av med en klut, sier NAF-rådgiveren.

SLIK: Når ryggekameraet er rent, er det naturlig nok lettere å ha oversikt over hva som er bak bilen.

SLIK: Når ryggekameraet er rent, er det naturlig nok lettere å ha oversikt over hva som er bak bilen. Foto:

Spørsmålet er om man gidder å gå ut for å tørke av kameraet når man først har satt seg inn i bilen.

– Mange har nok angret seg på at de ikke gjorde nettopp det. Med uklart bilde på skjermen er det fort gjort å kjøre inn i en vegg, stolpe eller annen bil. I verste fall kan man treffe en person man ikke ser på en skjerm med dårlig bilde, advarer Nils Sødal.

Det er viktig å tenke på at man har ansvaret selv uavhengig av førerstøttesystemer, sensorer og kameraer. Elektronikken er et hjelpemiddel. Det nytter ikke å skylde på bilen om man kjører inn i noe eller noen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken