(Hamar Dagblad)

En utstilt modell, et fargekart og en terminal med enkle valg rundt bestilling, der kunden knatter inn ønskede spesifikasjoner og hvorvidt bilen skal lånefinansieres, leases eller betales kontant. Datamaskinen kommer også med anbefalinger og sorterer modeller ut fra kundens preferanser.

Tidvis er butikken selvbetjent, andre ganger vil en såkalt produktvert ta seg av publikum. Verten skal ha både bilinnsikt og innsikt i finansiering ved salg.

– Pangåpning

– Dette er framtiden rundt bilsalg, spår prosjektleder Sigurd Overskott.

Det er Sulland Elverum som i samarbeid med Hyundai Norge har åpnet CC-filialen for å selge bilmerket Hyundai til hamarsinger og hedmarkinger som er ute på handletur på senteret. Prøveprosjektet, som i første omgang skal vare i et år, virker å være en suksess:

– Pangåpning. Vi åpnet Sulland CC Hamar 4. juni. På tre uker hadde vi en ordrereserve på 15 millioner kroner, opplyser Overskott.

Hva slags Hyundai som vil være utstilt i førsteetasjen på CC Hamar vil rullere. Akkurat nå er det elbilen Ioniq (finnes også i hybrid- og plugin-hybrid-versjoner) som står parkert inne i gangområdet.

I parkeringshuset under vil det være flere biler som kundene kan få prøvekjøre.

Nye vaner

Bilkundene har forandret seg på rekord tid. YouTube og bilmagasiner på nett har blitt viktig når ny bil skal handles inn:

– Måten folk søker etter informasjon og navigerer seg fram mot et bilkjøp har endret seg voldsomt. Hvis man tenker seg en ti-stegs-prosess, så var det tidligere slik at det oppsto et behov og noe av det første kunden gjorde var å oppsøke bilforhandlerne. Man brukte kanskje lørdagene til å gå rundt til bilforhandlerne. I dag så er det å besøke forhandler ute i steg åtte eller ni. Det er noe av det siste de gjør. Da vil man prøvekjøre eller skrive kontrakt. Bilselgeren har fått svekket sin innflytelse.

– Så hvordan oppleves det å stå å selge bil på et kjøpesenter?

– Alle er kanskje ikke i kjøpsmodus for bil, men mange, som kanskje ikke var på utkikk etter ny bil i utgangspunktet, får øynene opp for våre nye modeller. Vi har nok fått en del som har tegnet kontrakt som ikke var ute etter å bytte bilen, sier Overskott og smiler.